Caracatița mitei de 22 de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni

Cinci persoane au orchestrat una dintre cele mai mari rețele de mită din ultimii ani: 22,4 milioane de euro cerute pentru prelungirea contractelor companiilor ce funcționează pe Aeroportul Otopeni. Conform DNA, în operațiune ar fi fost implicat și fostul director general, George – Alexandru Ivan.

Procurorii anti-corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea a patru persoane plus control judiciar pentru o a cincea într-un dosar de luare de mită de 22,4 milioane de euro.

Cei arestați sunt Cristian Bălan, un apropiat al lui George Alexandru Ivan, Cătălin Lăscuț – supranumit în presă „regele duty free-urilor” – și Radu Tănăsescu – directorul Millenium Pro Design ce are spațiile comerciale din aeroportul Otopeni.

Cum acționa caracatița duty free

Conform DNA, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, fostul director general George-Alexandru Ivan ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani. Banii urmau să fie achitați în patru tranșe: două de 10 milioane de euro și alte două de 1,2 milioane.

„În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general”, arată DNA.

Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

Micile șpăgi adiacente

Faptul că se vehiculau zeci de milioane de euro nu înseamnă că era neglijat „mărunțișul”. În perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, Bogdan-Șerban Lițoi (plasat în arest la domiciliu), director al Direcției Management Facilități Aeroportuare din cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), prin intermediul unui al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

Pe 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...