Care este viitorul lui Trump? Părerea unui expert român

Publicat: 14 nov. 2022, 11:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Care este viitorul lui Trump? Părerea unui expert român

Care este viitorul lui Trump? Părerea unui expert român în politică externă se încadrează în contextul alegerilor parțiale din SUA, care au pus pe jar analiștii politici.

Cristian Diaconescu, fostul ministru al Afacerilor Externe, a vorbit pe larg, în cadrul unui podcast, despre cum crede că se va schimba SUA după alegeri, despre presupusul sfârșit al lui Trump și o nouă strategie la finalul războiului din Ucraina.

Mai avem decizii în statele baltice în egală măsură, similare. Federația Rusă a fost exclusă din Consiliul Europei, instituție care s-a ocupat istoric și se ocupă și astăzi de drepturi și libertăți fundamentale. Au exclus Federația Rusă, Federația Rusă fiind în egală măsură sancționată din această perspectivă, stat care sprijină terorismul”, este de părere Diaconescu.

Care este viitorul lui Trump? Să privim dincolo de orice normă internațională!

Fostul diplomat a mai spus că ceea ce a făcut Federația Rusă în Ucraina este dincolo de orice normă de internațională, fie ea morală sau de drept și că trebuie să privim lucrurile inclusiv din punct de vedere politic.
 „Din acest punct de vedere sunt câteva elemente care trebuie avute în vedere. În primul rând, în acest moment, Federația Rusă este membru permanent al Consiliului de Securitate și al Organizației Națiunilor Unite. Federația Rusă este stat cu drept de vot și în Consiliul de Sănătate și în Adunarea Generală, care au la bază Declarația Universală a Drepturilor Omului, care au la bază Carta ONU, prin care principiile fundamentale de funcționare la nivelul întregii comunități internaționale stipulează foarte clar pacea, echilibrul, respectul drepturilor și libertăților fundamentale și al suveranității”, a evidențiat Diaconescu.

Părerea expertului român în politică externă: Ar trebui o consultare „din interior”

În cadrul ONU nu a apărut acest subiect. În cadrul ONU nu a apărut nici măcar subiectul în legătură cu dreptul Federației Ruse de a mai decide în Consiliul de Securitate, în condițiile în care face ce face în Ucraina. Doi, după părerea mea, în acest moment, România și celelalte state membre NATO ar trebui să aibă o consultare înăuntrul Alianței Nord-Atlantice.

Pentru că declararea unui stat ca fiind sponsor al terorismului practic închide orice fel de relație a acelui stat la nivel personal, la nivel național, la nivel statal, cu celelalte state care au cu totul și cu totul altă abordare”, a declarat Diaconescu atunci când a fost întrebat despre cererea din partea Ucrainei venită către România, pentru a declara Rusia stat sponsor al terorismului.

Ce se întâmplă în SUA

În rândul republicanilor există un grup destul de semnificativ care și în acest moment este absolut convins de faptul că alegerile în 2020 au fost fraudate. Și care consideră că revenirea lui Donald Trump în atenția opiniei publice reprezintă un moment de revanșă, reprezintă un moment de compensare. Pe de altă parte, există o diferență de abordare în ceea ce privește critica puterii. Tradițional, partidul care avea președintele pierde alegerile la jumătatea termenului. Președintele Biden are un nivel de încredere destul de redus, cam 42%, comparativ cu nivelul de încredere pe care-l avea Trump în 2018”, a punctat Diaconescu.

Tot potrivit fostului diplomat, din punct de vedere al electoratului, partea republicană este foarte atentă la dezvoltările economice, peste 90% din republicani au o preocupare în ceea ce privește economia. Partea democrată se uită spre alte subiecte, pentru ei cam 60% este preocuparea economică, restul sunt teme are țin de legislațiile în diverse state privind avortul, decizia Curții Supreme, alte aspecte care țin de mandatul fundamental al democraților. „Biden nu este suficient de convigător atunci când vorbește de economie”, a declarat Diaconescu în cadrul podcastului Observator.

Portret: DeSantis versus Trump

„Este tânăr. DeSantis este un conservator veritabil în statul Florida, care în mod evident are mulți alegători ce se îndreaptă spre republicani, mai ales dintr-o perspectivă economică. Din acest punct de vedere este foarte interesant că mesajul său a ajuns și în zona americanilor de origine hispanică. L-au votat inclusiv din acea zonă, tradițional considerată a fi apropriată de democrați. Este mult mai tânăr decât Donald Trump”, a susținut Diaconescu.

„Nu cred că mai are capacitatea să se regenereze (n.r. Donald Trump) și am să vă spun un argument pe care l-am auzit chiar între ei, între americani – <În momentul în care ne-am pune problema să-l profilăm încă o dată, toate problemele din trecut va trebui să le preluăm înăuntrul Partidului Republican>. Doi ani de zile se face campanie înăuntrul partidului, pentru a fi desemnat candidat la președinția Statelor Unite În acele momente, toate temele din trecut care l-au făcut pe Donald Trump să piardă alegerile vor fi revitalizate”, a conchis Cristian Diaconescu.