”Casnicele Unirii”! Și ele au scris istorie la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918

Publicat: 01 dec. 2023, 10:30, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
”Casnicele Unirii”! Și ele au scris istorie la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918

În spatele unui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică – e vorbă care de multe ori se adeverește. Iar la Alba Iulia avem astfel de exemple.

Printre cei 1.228 de delegați care au fost prezenți la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, au fost și câteva zeci de femei – cele mai multe dintre ele fiind „casnice”! La vremea aia nu li se dădea voie să intre în politică, nu votau, însă au stat, după cum se spune, în spatele unor oameni iluștri!

Și au fost foarte active, prin diversele organizații de femei, ortodoxe și greco-catolice. Prin aceste reuniuni, cultivau solidaritatea națională, întrețineau tradiția și limba română. Iată câteva dintre cele 58 de femei delegat:

Dora Smeu – soție de ofițer de geniu. A urmat cursuri de filosofie la Viena!!! Casnică!

Otilia Octavia Mazzuchi – sora Dorei. A studiat Conservatorul la Cluj. S-a măritat cu preotul Adrian Maniu. Casnică!

Eugenia Branga (foto) – reprezentanta Reuniunii de cântări din Orăștie. Era măritată cu un învățător. Casnică!

Ana Macrea – a urmat școala primară și civilă de fete și a fost măritată cu Nicolae Macrea, director de bancă în Hunedoara. Casnică!

Elena Albu – a fost măritată cu Nicolae Albu, starostele din Hunedoara. Familia Albu angaja cu predilecție femei! Casnică!

Eugenia Budoiu – a urmat școala de fete din Deva. A fost măritată cu preotul Ioan Budoiu. Casnică!

Ersilia Petroviciu – a absolvit Școala medie a „Astrei” din Sibiu. După 1918 a fost președinta filialei județene Severin a societății „Crucea Roșie Română”, președinta „Reuniunii femeilor române” din Lugoj și președinta „Societății pentru ocrotirea copiilor mici”. Casnică!

Maria Onișor – A fost animatoare a vieții culturale feminine din Bistrița și a colaborat din când în când cu Revista Ilustrată. Împreună cu alte femei a confecționat drapele românești pentru Alba Iulia. A fost soția lui Victor Onișor, avocat. Casnică!

Elena Pricu – În timpul Primului Război Mondial colectează fonduri pentru ajutorarea orfanilor și văduvelor de război. A fost soția lui Ioan Pricu, profesor de contabilitate la Școala superioară comercială română din Brașov, iar după 1918 a fost directorul acesteia. Casnică!

Ana Gherman – A activat în corurile românești din Bistrița și în echipa locală de teatru. Casnică!

Ecaterina Moldovan – A fost fiica lui Ioan Mezei de Szathmar și a Ecaterinei, născută Rațiu de Nagylak. S-a căsătorit cu avocatul Eugen Pătăceanu, președinte al Eforiei școlare greco-catolice, al Reuniunii Meseriașilor Români din Turda. După moartea acestuia, se recăsătorește cu avocatul turdean Mihail Moldovan. A fost membră a ASTREI și a „Societății Române de Lectură” din oraș. După unire a fost ctitor de orfelinat. Casnică!

Și exemplele pot continua.