Câtă apă trebuie să bem zilnic? Reomandarea cu 1,5 litri e relativă

Auzim frecvent că trebuie să bem 1,5 litri de apă zilnic, adică opt pahare de 200 ml și asta chiar dacă nu ne este sete. Se pare că această recomandare este relativă. Așadar, câtă apă trebuie să bem zilnic?

Discuția despre 1,5 litri de apă zilnic pare să plece de la faptul că, în fiecare zi, eliminăm aproximativ doi litri de apă prin urină, transpirație și respirație. Ținând seama că prin alimente aportul de apă este de aproape 0,5 litri, de aici recomandarea că necesarul zilnic de apă este de 1,5 litri.

Dar se pare că acest calcul este doar teoretic. Deoarece practic, nevoile sunt foarte diferite, de la un individ la altul, în funcție de greutatea corporală, vârsta, activitatea fizică, dar și de temepratura exterioară și chiar de alimentele consumate. O persoană minionă, slabă, evident va avea nevoie de mai puțină apă comparativ cu persoană solidă.

Corpul nostru este capabil să se adapteze la aportul de apă, datorită rinichilor. Ei știu să ajusteze cantitatea de urină produsă și concentrația în săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu…). Când pierderea de apă depășește aportul, scade osmolaritatea plasmatică și rinichii vor reține în mod natural apa. Apoi, este declanșat semnalul de sete prin centrii setei localizați în hipotalamus.

Câtă apă trebuie să bem zilnic? Consumul excesiv nu e bun

Consumul excesiv de apă poate avea și consecințe. De exemplu, va afecta calitatea somnului, deoarece va fi necesar să mergi de mai multe ori la baie. Și invers, poate apărea deshidratarea care este asociată cu vertij, dureri de cap, scăderea tensiunii, tulburări cognitive etc. Deshidratarea accentuată poate fi fatală.

Trebuie subliniat că a bea suficientă apă contribuie la prevenirea calculilor renali, a infecțiilor urinare și a constipației.

În concluzie, cu excepția situației în care este vorba de o problemă de sănătate, cantitatea de apă pe care trebuie să o beți în fiecare zi este egală cu cantitatea de apă pe care simțiți nevoia să o beți. De asemenea, trebuie să știți că semnalul de sete este mai frecvent în timpul meselor și că este nevoie să beți suficientă apă atunci când urmați o dietă.  

Citește și Limba albicioasă și cu pete – semne care pot indica probleme de sănătate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...