Câte biserici funcționează fără autorizație de securitate la incendiu

Publicat: 13 apr. 2023, 21:12, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Câte biserici funcționează fără autorizație de securitate la incendiu
Lumanari

Mulți credincioși vor petrece Paștele la biserică. Însă, incendiile nu ocoloesc biserica. Cum riscul de incendii este mai ridicat în preajma acestei sărbători, inspectorii de prevenire au efectuat 940 de controale la lăcaşuri de cult.

”Pe timpul acţiunilor derulate la nivel naţional, au fost identificate 130 de obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu şi au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.000.000 lei”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis joi.

În perioada sărbătorilor, circa 5.000 de pompieri acţionează cu peste 3.700 de mijloace tehnice, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.

”Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 500 de echipaje SMURD, dintre care peste 320 de echipaje încadrate de pompieri paramedici, 32 unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuţi), 73 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 120 echipaje pentru descarcerare”, arată sursa citată.

În noaptea de Înviere vor fi luate o serie de măsuri pentru a putea fi prevenite incendiile. Spre exemplu, unităţile subordonate vor asigura, la nevoie, rezerva de forţe şi mijloace în staţiunile montane şi alte zone turistice, unde se înregistrează o afluenţă mare de persoane sau unde se desfăşoară activităţi cu public numeros, astfel încât timpul de răspuns la solicitările cetăţenilor să fie asigurat în cele mai bune condiţii.

”Vor fi operaţionalizate şi dislocate mai multe echipaje de intervenţie la bisericile şi mănăstirile unde este aşteptat un număr mare de credincioşi.Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, recomandăm atât preoţilor, dar mai ales enoriaşilor manifestarea prudenţei în utilizarea lumânărilor şi a candelelor aprinse în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului, evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse, în locuinţă, se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, lemn sau electrocasnice, menţinerea liberă a căilor de evacuare din biserică şi interzicerea accesului în interior, dacă a fost depăşită capacitatea construcţiei şi parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult să se realizeze fără a bloca accesul autospecialelor de pompieri.”, a mai transmis sursa citată.