Cazuri de AVC, nerezolvate în ţara noastră? ”Nenumărate”, afirmă dr. Carmen Orban

Publicat: 22 mai 2024, 15:01, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Cazuri de AVC, nerezolvate în ţara noastră? ”Nenumărate”, afirmă dr. Carmen Orban
Inquam Photos / George Călin

”Sunt şi spitale care nu pot oferi servicii corecte”,  fiind o explicație, de exemplu, a faptului că ”nenumărate” cazuri de accident vascular cerebral sunt ”nerezolvate”, subliniază dr. Carmen Orban, consilider al premierului Ciolacu.  

„Sunt spitale care oferă servicii medicale corecte şi îşi depăşesc contractul cu casa, sunt spitale care oferă o performanţă absolută, dar sunt şi spitale care nu pot oferi servicii corecte. Orice manager din ţara asta dacă se confruntă cu o lipsă majoră de finanţare nu poate să facă performanţă. (…) Este clar că este nevoie de o reformă în sănătate. Cred că dacă facem o mapare corectă a tuturor spitalelor din ţara aceasta şi dacă am fi oneşti unii cu alţii, am vedea în mod cert şi concret fiecare spital ce servicii medicale poate oferi”, a declarat consilierul Orban la Conferinţa „Pria Financing the Healthcare System in Romania”.

În acest sens, dr. Carmen Orban s-a referit la spitale cu secții de neurochirurgie sau ginecologie cu câte un ginecolog sau un neurochirurg, dar și la  spitale cu secții de chirurgie care nu au niciun medic ATI.

„Acele spitale nu pot servi, conform contractului cu Casa (CNAS – n.r), servicii medicale corecte. Ca atare, nimeni nu vorbeşte de închidere de spitale şi eu cred că avem nevoie de toate spitalele din ţară pentru că avem nevoie de o mai bună administrare şi o reorganizare. Avem nevoie de centre de permanenţă, avem nevoie de paturi de paleaţie, avem nevoie de foarte multe servicii medicale care sunt complet insuficiente în spitalele actuale. Pentru că spitalele universitare şi spitalele mari, regionale duc greul, sunt deja supraaglomerate şi atunci este o discrepanţă foarte mare. (…) Spitalul Universitar din Craiova trimite în mod frecvent către multe spitale universitare. Nu cred că Craiova nu are servicii medicale la fel ca aceste spitale şi nu cred că ei nu îţi încasează banii de la Casă. Spitale precum Fundeni sau alte spitale depăşesc contractul cu Casa”, susține consilierul.

Soluții

De asemenea, s-a referit la  ”nenumărate” cazuri de accident vascular cerebral (AVC) care nu sunt rezolvate, întrucât ajung la spitale ”care nu pot oferi un tratament corect”. În acest sens, consilierul Carmen Orban susține că ”mediul privat poate ”să vină cu fonduri absolut private și să ofere infrastructura lui pentru servicii de care statul are nevoie”.

”Câte cazuri de AVC credeţi că există nerezolvate în ţara noastră? Nenumărate. Pentru că nu ajung la timp în spitale care pot oferi un tratament corect, că marea majoritate fac tromboliză, dar pacientul cu AVC poate să aibă nevoie de trombectomie. Câte spitale din ţară oferă în timp real trombectomie pentru pacientul cu AVC care are nevoie de trombectomie? Foarte puţine”, a mai spus  dr. Carmen Orban.