CCR a declarat neconstituţionale modificările la Legea cetăţeniei române

Publicat: 16 feb. 2023, 17:03, de Ovidiu Zară, în SOCIAL , ? cititori
CCR a declarat neconstituţionale modificările la Legea cetăţeniei române

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, ieri, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele Klaus Johannis la Legea cetățeniei române și a constatat că anumite articole sunt neconstituționale.

Curtea a reținut că dispozițiile art. I din Legea pentru modificarea art. 8 alin. (1) lit. a) din Legea cetățeniei române nr. 21/199 nu oferă suficiente repere pentru ca destinatarii normelor – autoritățile competente în domeniul cetățeniei – să le poată aplica, sub aspectul calculului termenului de 10 ani.

CCR a admis că sintagma „este căsătorit și conviețuiește în străinătate cu un cetățean român de cel puțin 10 ani de la data căsătoriei” cuprinsă în art. I din legea criticată este lipsită de claritate și previzibilitate, întrucât din cuprinsul legii criticate nu reiese dacă această perioadă de 10 ani trebuie să fie una neîntreruptă sau nu, mai ales prin raportare la dispozițiile din Legea nr.21/1991, fără a distinge cu privire la vreo ipoteză din cele reglementate.

Totodată, Curtea a constatat că lipsa de claritate și previzibilitate a art. I determină și nesocotirea principiilor constituționale ale cetățeniei consacrate de art. 5 alin. (1) din Constituţie, potrivit cărora cetățenia română se dobândește, se păstrează sau se pierde în condițiile prevăzute de legea organică.

Conform art. 147 din Constituţie, dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.

Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept. De subliniat că Deciziile CCR sunt general obligatorii după publicarea lor în Monitorul Oficial al României şi au putere numai pentru viitor.