Ce face un neurolog pentru a amâna îmbătrânirea propriului creier

Publicat: 17 feb. 2024, 13:32, de Magda Marincovici, în Dezvăluiri , ? cititori
Ce face un neurolog pentru a amâna îmbătrânirea propriului creier
foto: Promusicprod.ro

Pentru a preveni declinul congnitiv al propriului creier, neurologul Lara V. Marcuse, co-director al programului de epilepsie la Școala de Medicină Icahn din cadrul Spitalului Mount Sinai (SUA) are propria rețetă.

Creierul este un organ care percepe, gândește și acționează, ne reamintește Brain Institute. Este un centru de control pentru întregul corp. Totuși, ca toate organele, și creierul îmbătrânește Este unul dintre motivele pentru care neurologul Marcuse spune că trebuie să avem grijă de creier pentru a amâna cât mai mult îmbătrânirea acestuia.

Un hobby dificil

Și pentru aceasta neurologul Marcuse a adoptat un hobby. Un hobby cu totul nefamililar, chiar dificil, care să-i pună creierul la treabă,care să activeze căi neuronale noi sau foarte rar folosite,  tocmai pentru a preveni declinul cognitiv și pentru  protejarea de unele boli, cum este maladia Alzhemer, scrie Femme Actuelle.

A cânta la pian

Așa că la vârsta de aproximativ 40 de ani, a început să cânte la pian. La început, neurologului Lara Marcuse i-a fost foarte dificil să facă față acestui ”hobby”. Dar acum nu regretă, deoarece acest hobby îi invadează tot corpul și mai ales spiritul. A cânta la un instrument mobilizează toate fațetele creierului, subliniază neurologul. Este stimulat cortexul cerebral, zonele implicate în funcțiile de memorare.

Este de fapt ceea ce confirmau recent cercetătorii britanici într-un studiu, care demonstrează că a cânta la un instrument contribuie la protejarea sănătății mintale.

Potrivit dr. Marcuse, numeroase activități – pictura, învățarea unui limbi străine – stimulează creierul. Important este să găsești acea activitate care să-ți placă și să aibă un anumit nivel de provocare, deoarece dobândirea unei noi abilități poate fi dificilă, dar tocmai asta o face benefică pentru creier. Pentru a deveni un nou obicei, el trebuie practicat zilnic. Este un antrenament constant al creierului, care ajută la stimularea proceselor cognitive, mai explică dr. Marcuse.