Ce gust are pâinea din făină de greieri

Produsele alimentare care conţin insecte vor începe să intre, uşor-uşor, şi pe piaţa din România. Încă din primăvara anului trecut, într-o vreme în care, în România, nu se discuta atât de mult despre înlocuirea cărnii cu insectele, studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi au produs prima pâine din făină de greieri.

Prima pâine din făină de greieri este, deocamdată, în faza de testare. Producătorii dau asigurări că gustul pâinii din făină de greieri nu diferă cu nimic de gustul celei din făină de grâu. În schimb, spun ei, este mult mai hrănitoare decât pâinea din făină de grâu. Şi asta întrucât 70% din greier reprezintă proteine şi vitamine.

Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grâu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten”, a spus Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi.

Ce gust are pâinea din făină de greieri

Ea a mai adăugat că punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când a participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Astfel, a observat că greierii au un gust neutru.  Din punct de vedere nutritiv, acest produs este îmbunătățit în ceea ce privește conținutul în proteine, vitamina B12, fier și fibre. „Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată”, mai spune Otilia Murariu.

„Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pâine în premieră și are un gust foarte bun. Acest produs poate reprezenta o soluție pentru alimentația planetei în viitor, având în vedere că proteina prezentă în făina de greieri este completă, la fel cum se găsește în pește, carne, produse lactate, ouă, deoarece conține toți aminoacizii esențiali”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...