Ce pensie încasează, lunar, fostul președinte Ion Iliescu

Publicat: 23 feb. 2023, 11:27, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce pensie încasează, lunar, fostul președinte Ion Iliescu
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ion Iliescu, fostul președinte al țării şi primul om care a condus România după îndepărtarea regimului comunist, are o pensie formată din două elemente. Suma totală ajunge la mii de euro.

Ion Iliescu are o pensie de 3.916 lei. Însă, la aceasta se adaugă o indemnizație pentru ocuparea funcției supreme în stat, în valoare de 5.331 de lei.

Averea sa nu este una impresionantă. Un apartament, câteva tablouri și bijuterii. Ion Iliescu stă în vila de protocol oferită de stat. Nu are copii, dar asta nu înseamnă că nu are cine să îi moștenească averea.

Ultima declarație de avere a lui Ion Iliescu a fost publicată în 2008. El primea pe atunci indemnizație de senator, dar și de fost președinte, care îmsumau în total peste 100 de mii de lei. La acestea se adaugă pensia de 33 de mii de lei dar și 8.500 de lei de la Academia de Științe Agricole și Silvice.

În 2008 deținea un singur apartament de 165 de metri pătrați, în centru Capitalei. Tot atunci avea 16 tablouri de colecție și mai multe bijuterii.

Au trecut 14 ani de când Ion Iliescu nu mai deține nicio funcție în stat. El a rămas în viața politică doar ca președinte de onoare al PSD, partid pe care, de altfel, l-a înființat. Timpul a trecut, iar acum, la 92 de ani, acesta primește de la stat o pensie de 3.916 lei și indemnizația de fost președinte de 5.331 de lei. Iliescu stă într-o vilă de protocol oferită de stat și este păzit de Serviciul de Protecție și Pază.

Deși nu a mai apărut în public de mulți ani, fostul președinte încă mai vorbește cu jurnaliștii la telefon din când în când, în special de ziua lui de naștere. Ultima reacție a acestuia a fost anul acesta, după moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.