Ce s-a întâmplat pe 22 decembrie 1989 – Ziua Victoriei. Fuga Ceaușeștilor și zeci de mii de oameni sub gloanțele armatei

Publicat: 22 dec. 2020, 21:00, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ce s-a întâmplat pe 22 decembrie 1989 - Ziua Victoriei. Fuga Ceaușeștilor și zeci de mii de oameni sub gloanțele armatei
22 decembrie 1989 - Ziua Victoriei Revoluției

Pe 22 decembrie 1989, Revoluția era în plină desfășurare. A pornit de la Timișoara, dar s-a extins deja în toată țara. Mii de oameni ieșeau în stradă și scandau mesaje anticomuniste și împotriva soților Ceaușescu.

Pe 22 decembrie, dimineața încă de la ora 07.00, muncitorii de la fabricile din București în loc să meargă la muncă au ieșit pe străzi și s-au îndreptat spre sediul Comitetului Central al PCR şi Piaţa Universităţii, locul în care cu o zi înainte se tragea în manifestanţi.

O nouă zi de proteste masive

Muncitori din Militari, Pipera, de la Uzinele „23 August” şi Republica, se îndreptau spre centru oraşului, purtând steaguri cu stema Republicii Socialiste decupată.

Militarii îi așteptau pe manifestanți cu baraje amenajate la intrările în Piaţa Universităţii şi Piaţa Palatului pentru a-i împiedica să se adune în spații larg deschise.

Totul s-a dovedit, însă, inutil pentru că oamenii au reușit să le spargă, să se adune în Piaţa Universităţii și să scandeze mesaje în care cereau Armatei şi Miliţiei să treacă de partea lor.

În jur de ora 10.00, Nicolae Ceauşescu a prezidat ultima sa ședință a Comitetului Central al PCR. Atunci a anunțat că a preluat conducerea armatei şi a instituit starea de necesitate în întreaga ţară.

Mulțimea din Piața Universității a devenit din ce în ce mai agitată și manifestanții au spart ușile clădirii Comitetului Central al PCR și au escaladat balcoanele și au pătruns pe geamuri.

Ziua Victoriei Revoluției

Între timp, soții Ceaușescu au fugit pe acoperișul clădirii, unde erau aşteptaţi de un elicopter cu care au fugit din București.

Fuga dictatorului a coincis cu momentul în care revoluționarii au ocupat Comitetul Central şi sediul televiziunii publice. Acesta este considerat momentul Victoriei Revoluţiei.

Acest moment în a însemnat, însă, și finalul Revoluției. Întreaga țară a fost cuprinsă de haos, iar în București au apărut „teroriștii” numele generic dat unor persoane necunoscute care au atacat cu arme mai multe instituții publice.

Citește și:

Dosarul Revoluției: 31 de ani fără niciun vinovat

Lovitură de stat sau revoluție? Care este diferența

21 Decembrie 1989, ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu

Ce s-a întâmplat pe 16 decembrie 1989. Începe Revoluția la Timișoara, după arestarea lui Laszlo Tokes

Ion Iliescu face DEZVĂLUIREA zilei. Adevărul despre Revoluția din 1989

Dosarul Revoluției la Parchetul militar: Mai multe probe au fost eliminate

Lovitură de stat sau revoluție? Care este diferența

Ce s-a întâmplat pe 18 decembrie 1989. Zeci de tineri împușcați mortal, sute de oameni răniți