Când ar putea începe lucrările la ”cartierul energiei” din București. Directorul ELCEN: ”Singura piedică este birocrația” EXCLUSIV

Publicat: 10 mai 2024, 07:00, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Exclusiv
Când ar putea începe lucrările la ”cartierul energiei” din București. Directorul ELCEN: ”Singura piedică este birocrația” EXCLUSIV
Când ar putea începe lucrările la ”cartierul energiei” din București. Directorul ELCEN: ”Singura piedică este birocrația” EXCLUSIV

Un nou cartier urmează să fie construit în București. Este vorba de ”Cartierul Energiei”, proiect ce aparține ELCEN și care va fi ridicat la CET Grozăvești. Directorul ELCEN, Claudiu Crețu, a oferit detalii în exclusivitate pentru Puterea.ro despre investiție. Iată când ar putea începe lucrările și la ce costuri s-ar putea ridica proiectul.

Când ar putea începe lucrările la ”Cartierul Energiei” din București

Noul cartier va găzdui sediile instituțiilor din sectorul energetic, inclusiv cel al Ministerului Energiei. Locația de la CET Grozăvești, unde urmează să fie ridicat complexul multifuncțional, dispune de spațiul necesar pentru astfel de proiecte.

Cartierul va fi construit pe baza conceptelor de clădire pasivă și inteligentă. Directorul ELCEN, Claudiu Crețu, a subliniat importanța unui asemenea proiect și și-a exprimat angajamentul de a duce planurile la bun sfârșit. El a precizat că în funcție cât de repede se primesc aprobările și avizele, lucrările ar putea începe într-un an și jumătate.

”Planul nostru optimist este ca să avem acest studiu de fezabilitate până în toamnă, iar în toamnă să putem da drumul la proceduri de licitație. Cu alte cuvinte, în funcție de aprobare, PUZ, autorizații, avize, acest proiect ar putea să înceapă într-un an și jumătate.”, a declarat Claudiu Crețu pentru Puterea.ro.

Potrivit acestuia, costul întregului proiect s-ar ridica la 70-80 de milioane de euro. Banii ar urma să vină printr-un parteneriat public-privat. Totuși, în opinia lui Claudiu Crețu ar putea exista piedici în ceea ce privește realizarea acestui obiectiv.

”Singura piedică este birocrația și greutatea de a obține avize și autorizații.”, a mai precizat acesta.

Burduja nu mai vrea ca instituțiile din sectorul energetic să plătească chirii la privați

Prezent la un eveniment de prezentare a acestui proiect, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat în fața jurnaliștilor că prin relocarea instituțiilor în noul cartier al energiei, se vor reduce cheltuielile cu chiriile ale acestora.

”Ceea ce eu continui să susțin este că instituții ale statului care stau în chirie și plătesc niște bani frumoși unor companii private, trebuie să aibă posibilitatea de a avea propriul lor sediu în care să își desfășoare activitatea în condiții civilizate. Asta va rezolva nu doar o problemă a lor, ci o problemă a Bucureștiului, pentru că vom putea să avem o fluiditate în municipiul nostru.”, a precizat ministrul Sebastian Burduja.

Citește și: Sebastian Burduja, convins că poate câștiga alegerile pentru București

Cartierul Energiei va cuprinde și zone de socializare, cu cafenele, fiind un proiect menit să atragă angajații tineri.

”Ne interesează să atragem cât mai mult tineret şi este zona de socializare. Va fi zona de hub, (…) este foarte important să atragem creierele tinere să se simtă într-un mediu frumos, plăcut şi să avem cât mai multă creativitate pentru viitor, evident, zona de conferinţe şi sus birouri. Sperăm că acest proiect se încadrează şi în viziunea urbanistică şi de dezvoltare a Sectorului 6”, a declarat Claudiu Creţu în cadrul evenimentului de prezentare.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a atras atenția că fără Plan Urbanistic Zonal, proiectul va rămâne doar pe hârtie.

”Acest proiect pentru Sectorul 6 este foarte binevenit. Este o investiţie a unei firme mari de energie. (…) Oamenii îşi doresc să aibă job-uri aproape de casă, înseamnă mulţi bani veniţi la bugetul local”, a transmis Ciucu.

Un alt proiect de acest gen se află deja în derulare. Este vorba de un cartier în care să își aibă sediile instituțiile din sistemul judiciar. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a estimat că termenul de finalizare pentru Cartierul Justiției este de aproximativ 5-6 ani. Costul total al proiectului se ridică la aproximativ un miliard de euro.