Cum ar putea blocurile comuniste să concureze reactorul de la Cernavodă

Publicat: 20 mai 2024, 19:00, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum ar putea blocurile comuniste să concureze reactorul de la Cernavodă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că se are în vedere un program care să permită utilizarea blocurilor comuniste pentru producerea de energie verde în Bucureşti. Dacă se va ajunge până acolo, sigur se va găsi și un instrument de finanțare, dat fiind beneficiile unui astfel de program.

Folosirea blocurilor comuniste pentru producția de energie verde înseamnă undeva la 680 de MW putere instalată, adică tot atât cât produce reactorul de la Cernavodă.

Programul ar urma să vizeze, însă, nu doar blocurile din București, ci și din toată țara, condiția fiind să fie găsite surse de finanțare.

„Făceam o estimare cu colegii din minister şi, cel puţin la nivelul Bucureştiului, utilizarea potenţialului blocurilor comuniste ar însemna undeva la 680 de MW putere instalată, deci cam cât un reactor de la Cernavodă, dacă s-ar ajunge acolo – şi ne gândim chiar la un instrument de finanţare pentru un asemenea program, pentru blocurile din Capitală, dar, sigur, din toată ţara. Pornim acest grup de lucru, este un anunţ de astăzi – şi aşteptăm cu drag să colaborăm, pentru că pe subiectele de nişă, de viitor, întotdeauna abordarea mea a fost că trebuie să lucrez cu piaţa, trebuie să lucrez cu experţi din afara instituţiilor publice. Nu ne pricepem la toate. E valabil şi pentru ceea ce facem pe hidrogen, pe biocombustibili, pe stocare”, a declarat Sebastian Burduja, la conferinţa Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VI-a.

Ministrul Burduja a mai spus că există câteva „soluţii simple” vizavi de consumul de energie în Bucureşti.

Printre acestea se numără fuziunea între Elcen şi Termoenergetica, branşarea celor patru CET-uri direct în reţeaua Transgaz, care pentru Bucureşti ar însemna o economie de 50 de milioane de euro pe an pentru 4-5 km de ţeavă de distribuţie în total. De asemenea, ar putea să ajute și modernizarea CET-urilor sau modernizarea reţelei.