Ce se întâmplă cu programul „Laptele și Cornul”. Intervenția procesatorilor

Publicat: 21 ian. 2024, 08:59, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Ce se întâmplă cu programul „Laptele și Cornul”. Intervenția procesatorilor

Procesatoriii din industria laptelui i-au cerut ministrului Agriculturii Florin Barbu să relanseze programul „Laptele și Cornul”, pentru a ajuta fabricile de lactate, cât și pe fermieri, într-o perioadă în care vânzările sunt mai mici de obicei.

Programul „Laptele și cornul” este coordonat de către Ministerul Agriculturii. Licitațiile pentru atribuirea contractelor de furnizare sunt organizate de către consiliile județene, numai că în anul școlar 2023/2024 procedura a fost întârziată, din cauza unor avize care trebuie luate de la mai multe instituții.

Dorin Cojocaru, președintele patronatului APRIL din industria laptelui, i-a cerut ministrului Agriculturii Florin Barbu, la întâlnirile cu procesatorii din această săptămână, să încerce să relanseze programul, blocat la acest moment.

„Ordonanța pentru aprobarea „Laptelui și Cornul” în școală este dată, sunt anumite blocaje în zonele unde consiliile județene au avut probleme la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) sau la ANAF cu privire la  autorizația de achiziții publice. (…) Am deblocat o parte din blocajele de la consiliile județene, în continuare deblocăm. Sumele sunt alocate, Guvernul a aprobat plafonul de plăți pentru „Laptele și Cornul” în școli”, a declarat ministrul Agriculturii.

Dorin Cojocaru a precizat că se așteaptă la o creștere a prețurilor la lactate în perioada următoare, din cauza inflației. Tot el susține că vânzările sunt în scădere de două luni.

„Părerea mea este că urmează o creștere a inflației, pentru că au crescut taxele, mă aștept ca la unele produse la raft să crească prețurile. Trebuie să reducem costurile, avem nevoie de investiții. Am cerut să vedem dacă putem să relansăm programul „Laptele și Cornul” pentru a crește cererea de lapte de la fermieri”, a declarat Cojocaru.

Un program blocat

La acest moment, programul este funcțional în doar câteva județe, deoarece au fost probleme cu privire la organizarea licitațiilor.

Programul „Laptele și Cornul” este legiferat prin Hotărârea de Guvern 652/2023 care conține Programul pentru școli al României pentru perioada 2023-2029, publicată în Monitorul Oficial 728 din 8 august 2023.

Măsura are ca scop armonizarea politicilor autohtone în materie cu cele europene și prevede distribuirea gratuită de fructe, legume, lapte, produse lactate și produse de panificație pentru preșșolari şi elevi. Scopul programului este să promoveze o alimentație sănătoasă şi de a stimula consumul de produse locale în rândul copiilor.

Pentru anul şcolar 2023-2024, noutatea programului constă în faptul că se vor distribui mai multe porţii de lapte şi produse lactate decât în anii precedenţi. De asemenea, se vor oferi produse adecvate pentru elevii cu intoleranță la gluten, lactoză sau la alte ingrediente.

Programul se adresează unui număr de aproape 1,9 milioane de preşcolari şi elevi, care vor primi pe parcursul săptămânii câte două porţii de fructe şi/sau legume (comparativ cu una, anul trecut), trei porţii de lapte (față de două), două porţii de produse lactate (față de una) şi cinci porţii de produse de panificaţie (în loc de trei).

Pentru anul şcolar 2023-2024, bugetul programului se ridică la circa 750 milioane lei, din care 86 milioane reprezintă ajutor financiar din partea Uniunii Europene, iar restul ajutor financiar naţional.