Ce sumă trebuie să achiți lunar pentru un credit de 100.000 euro

Vin vremuri grele pentru românii cu credite în euro, care s-au trezit în mai puțin de an că ratele le-au crescut spectaculos – cu peste 40%, iar, din păcate, situația va continua, după ce Banca Centrală Europeană a mărit din nou dobânda cheie, efectul fiind majorarea Euriborului, în funcţie de care se stabilesc ratele.

Creditele în euro au reprezentat o soluție, în principal pentru persoanele care au venituri din străinătate, deoarece dobânzile erau mult mai mici față de cele în lei, numai că acum situația s-a schimbat foarte mult.

Cum a crescut Euribor într-un singur an

La începutul lui 2022, Euriborul avea valoare negativă (-0,5%), după care în septembrie a ajuns la 1%, pentru ca la începutul lui 2023 să ajungă la 2,5%, iar în tot acest interval ratele în euro au crescut cu 41%.

Dacă luăm în calcul și anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) cum că are de gând să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,50 de puncte procentuale atât în februarie, cât şi în martie şi în lunile următoare, este clar că vin vremuri și mai grele pentru cei care au credite la bănci. De departe, cei mai afectați vor fi tinerii, care și-au cumpărat case sau mașini.

Rata la un credit de 100.000 euro, în funcție de Euribor

Euribor 0,5% Rata 446 euro

Euribor 2,5% Rata 630 euro

Euribor 3% Rata 665 euro

Euribor 5% Rata peste 800 euro

Soluții pentru românii care au un credit de 100.000 euro pe 30 de ani

Pentru cei care se văd acum în situația de a plăti rate mai mari într-un singur an cu câteva sute de euro, bancherii îi sfătuiesc că încerce negocierea cu banca pentru a se găsi o soluţie de reeşalonare, rescadenţare, precum și eliminarea unor costuri, potrivit Observatornews.ro.

Mai trebuie menționat și faptul că tot mai mulţi români au apelat la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare, în ultima vreme, deoarece nu mai pot să-și plătească ratele.

Numai în 2022, centrul a soluţionat peste 2.600 de cereri, cel mai mare număr din ultimii şapte ani, de conversie valutară, astfel încât dobânda să nu mai fie calculată în funcţie de Euribor, ci de IRCC.  

Citeste si Ce sumă trebuie să achiți lunar pentru un credit de 250.000 de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...