Ceaușescu: Bădălău va primi arest preventiv de 30 de zile

Nu a durat mult și, după reținerea pentru 24 de ore a lui Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi, în fața sediul central al DNA, a apărut și protestatarul auto-intitulat Marian Ceaușescu. Acesta i-a reamintit lui Bădălău când a cântat cu lăutarii, în 2018, “Să vină diaspora, că noi ne pi..ăm pe ea”. Ceaușescu susține că Bădălău va fi arestat, mâine, pentru 30 de zile, în baza Legii Legii 78/2000.

“Să vină Diaspora, că noi ne pi..ăm pe ea”, cânta, în anul 2018, la o petrecere cu maneliști, baronul PSD Niculae Bădălău. Înregistrarea de la vremea respectivă a creat mari prejudicii de imagine Partidului Social Democrat, pentru că a creat o adevărată revoltă a românilor din Diaspora.

“Te-ai pi..at pe ea de Diaspora, iată că ea este aici. Diaspora trebuie să meargă în 2024 la vot”, a spus, în fața reporterilor PUTEREA, unul dintre protestatari. Acesta a mai afișat și un banner mare, în fața ușii DNA, pe care era inscripționat STOP CORUPȚIA. Acord Diaspora”.

,,Bădălău, te-ai pi..at pe Diaspora, acum ești arestat pentru trafic de influență. Aici a ajuns pe la 7 în această seară, fostul deputat PSD și ministru al Economiei, Bădălău Niculae și, mai nou, vicepreședintele Curții de Conturi. El a fost adus aici, a fost reținut pentru 24 de ore și mâine o să fie dus la Curtea de Apel pentru a i se da mandat de arestare de 30 de zile în baza Legii 78/2000 pentru două fapte: trafic de influență și pentru dare de mită. Pentru că Niculae Bădălău ar fi intervenit pe la niște ministere ca să aloce niște mici afaceri pentru unele firme ale copiilor lui. Știți cum se face: Bă, dă-i și lui fii-mi-o o lucrare. Borfașul Lalalala Să vină diaspora să ne pi..ăm pe ea, acum a venit DNA și te ia (cântă n.red.). Așa că românii din Diaspora, astăzi, lui Bădălău i s-a servit ceea ce merită el. El a crezut că nu poate fi atins, dar azi DNA l-a ajuns”, a declarat Marian Ceaușescu.

De ce a fost reținut Niculae Bădălău

Niulae Bădălău este acuzat că a făcut intervenții și presiuni pentru ca firmele copiilor săi să obțină contracte foarte avantajoase, finanțate din bani publici. Bădălău a fost reținut, în această seară, de către procurorii DNA, pentru 24 de ore, într-un dosar de corupție, de dare de mită și de trafic de influență. Bădălău ar fi făcut intervenții și presiuni pentru ca firmele copiilor săi să obțină contracte foarte avantajoase.

Ce spun procurorii DNA despre Bădălău

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:

– dare de mită, în formă continuată,

– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, informează un comunicat al DNA.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...