Cel mai modern spital din România riscă să intre în faliment. A tocat 15 milioane de euro

Publicat: 10 apr. 2024, 07:18, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cel mai modern spital din România riscă să intre în faliment. A tocat 15 milioane de euro

Managerul spitalului din Târgu Cărbunești, județul Gorj, anunță falimentul din cauza cheltuielilor cu salariile. Datoriile sunt imense.

Spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, se află la un pas de faliment din cauza cheltuielilor cu salariile, care consumă 99% din buget. Datoriile spitalului se ridică la 5,9 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 1,2 milioane de euro.

Managerul spitalului, Sorin Mehedințu, a declarat că instituția se confruntă cu o situație financiară critică și a avertizat că ar putea deveni primul spital din România care intră în faliment din cauza lipsei de fonduri.

Cheltuieli cu personalul sufocă bugetul

Potrivit lui Mehedințu, 85% din bugetul anual al spitalului este alocat cheltuielilor cu personalul. Lunar, costurile cu salariile ating suma de 5,8 milioane de lei, iar un angajat primește în medie 10.600 de lei brut.

Investiții masive în spital

Spitalul din Târgu Cărbunești a beneficiat în ultimii ani de investiții semnificative din fonduri europene și de la Compania Națională de Investiții, în valoare totală de aproape 18 milioane de euro. Cu toate acestea, instituția se confruntă acum cu dificultăți financiare majore.

Managerul spitalului consideră că unele angajări efectuate în trecut ar fi putut contribui la această situație. Deși spitalul continuă să ofere servicii medicale pacienților, medicii sunt nemulțumiți de tăierea sporurilor, iar achiziționarea de materiale sanitare a devenit dificil de gestionat.

Situația ridică semne de întrebare

Situația financiară critică a spitalului din Târgu Cărbunești ridică întrebări cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile și resursele în sistemul medical din România. Rămâne de văzut ce soluții vor fi identificate pentru redresarea situației.