Cel mai vechi spion infiltrat la nivel înalt în SUA, ”dovedit” de FBI, după 40 de ani

Publicat: 13 apr. 2024, 12:37, de Filon Stan, în Internațional , ? cititori
Cel mai vechi spion infiltrat la nivel înalt în SUA, ”dovedit” de FBI, după 40 de ani
Cel mai vechi spion infiltrat la nivel inalt in SUA, ”dovedit” dupa 40 de ani

Caz rușinos pentru serviciile secrete din Statele Unite ale Americii! FBI a dat în vileag un spion infiltrat în cele mai înalte sfere din SUA, după 40 de ani de activitate. Fostul ambasador se retrăsese de ani buni din administrație, dar a continuat munca de spionaj.

Cel mai vechi spion infiltrat la nivel înalt în SUA a fost condamnat! Fostul ambasador a servit Cuba timp de 40 de ani, fără să trezească suspiciuni și a făcut politici care au influențat activitatea externă a Statelor Unite.

Cel mai vechi spion infiltrat la nivel înalt în SUA a fost condamnat după 40 de ani de spionaj pentru Cuba

Victor Manuel Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat la începutul lunii decembrie, fiind acuzat că a fost o cârtiţă pentru guvernul comunist de la Havana în timp ce a urcat în rândurile diplomaţiei americane, obţinând acces la documente confidenţiale şi influenţând politica externă a Statelor Unite.

Fostul diplomat, care a pledat acum vinovat, a fost condamnat „la pedeapsa maximă permisă de lege”, potrivit judecătoarei Beth Bloom, respectiv 15 ani de închisoare. La momentul punerii sale sub acuzare, procurorul general Merrick Garland a declarat că acest caz a fost „una dintre cele mai lungi şi mai înalte infiltrări la nivel înalt a unui agent străin în guvernul american”.

„Timp de peste 40 de ani, domnul Rocha a lucrat ca agent sub acoperire al statului cubanez”, înainte ca o anchetă a FBI să îl doboare, a declarat ministrul în faţa presei.

Victor Manuel Rocha s-a învârtit în cercuri înalte în SUA, de unde a adunat mereu informații pentru Cuba. A ocupat poziţii foarte înalte în diplomaţia americană, înainte de a-şi încheia cariera la Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia, între 2000 şi 2002.

El a fost membru al Consiliului Naţional de Securitate, un organism al Casei Albe, între 1994 şi 1995, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton. De asemenea, a lucrat în mai multe misiuni diplomatice americane din America Latină, printre care la Havana.

Victor Manuel Rocha s-a născut în Columbia şi a fost naturalizat în Statele Unite. A început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului comunist cubanez încă din anul 1981, potrivit anchetei.

Mai mult decât atât, chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat, în 2002, după aproximativ 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj pentru Cuba, acuză Departamentului de Justiţie.

Fostul ambasador, care locuieşte la Miami, „s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind inamicul şi a folosit cuvântul «noi» pentru a descrie Cuba şi pe el însuşi”, precizează Departamentul de Justiţie.