Cercetătorii au creat implanturi de măduva spinării pentru tratarea paraplegiei

Cercetătorii israelieni au reușit să realizeze implanturi de țesut neural pentru refacerea leziunilor coloanei vertebrale.

În premieră, cercetătorii au reușit să repare leziunile cronice al măduvei spinării la șoareci cu implanturi realizate pornind de la celule umane. Este un pas important în vindecarea paraplegiei și a tetraplegiei, care va fi testat în viitor pe om. Performanța aparține cercetătorilor de la Centre Sagol de biotehnologie regenerativă de la Universitatea din Tel Aviv. Ei și-au prezentat rezultatele recent în revista Sciences et Avenir.
Sunt cercetători care deja au reușit repararea unei leziuni ale măduvei spinării cu celule sușe. Dar aceasta funcționează doar dacă aceste celule sunt injectate imediată după producerea leziunii. Ceea ce este mai complicat în cazul leziunilor cronice, deoarece, în timp, leziunea se mărește și este înconjurată de țesut cicatriceal, împiedicând celulele sușe să creeze rețele neuronale și să se integreze în măduvă, explică profesorul Tal Dvir, în Sciences et Avenir.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au realizat în primul rând țesutul neural în laborator înainte de a fi implantat. Pentru aceasta, ei au prelevat țesut gras de la pacient, din care au separat celule și matricea extracelulară. Celulele sunt reprogramate pentru a genera celule sușe pluripotente induse (iPSC), care, similar cu celulele embrionare, au capacitatea de a deveni celulele adaptate pentru tot organismul. Iar matricea extracelulară este folosită pentru a fabrica un hidrogel, în care celulele sușe se pot dezvolta.

Această realizare reprezintă o speranță pentru persoanele care și-au pierdut capacitatea de a se ridica în picioare și a se deplasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...