Cerealele din România, refuzate la export, din cauza contaminării cu organisme modificate genetic

Publicat: 01 mart. 2023, 07:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Cerealele din România, refuzate la export, din cauza contaminării cu organisme modificate genetic
grau

Fermierii români se plâng de concurența neloială a cerealelor din Ucraina, care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din UE. Mai mult, au fost semnalate cazuri de refuz al mărfurilor autohtone pe motiv de contaminare cu organisme modificate genetic, dacă nu cumva cerealele din Ucraina au fost chiar amestecate cu cele din țara noastră.

Agricultorii români s-au trezit în faţa unui val de produse agro-alimentare care, în loc să tranziteze România şi să ajungă în tările din Africa, s-au oprit în UE şi chiar au rămas spre procesare şi consum în România, în detrimentul fermierilor noştri.

Astfel, de la izbucnirea războiului în Ucraina, România a importat din țara vecină peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiţă, 400.000 de tone seminţe de floarea soarelui şi peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Între timp, stocurile autohtone au tot crescut, numai la grâu fiind peste 2 milioane tone în depozite, la acest moment.

Acum, după atâtea luni în care materiile prime din Ucraina au tranzitat țara noastră fără să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă, tot mai multe voci cer cu insistență introducerea acestora. Nu de alta, dar consecințele au început să se facă simțite în piață.

„Prin eforturi susţinute, producătorii români de produse agro-alimentare şi-au construit canale de distribuţie şi au câştigat încrederea consumatorilor din România şi Vestul Europei. Azi ne vedem în situaţia în care produsele cerealiere din România sunt declasificate şi refuzate la export, pentru că fie au fost contaminate cu organisme modificate genetic – GMO, fie profitând de beneficiile acestui culoar de tranzit, cereale din Ucraina au fost achiziţionate şi amestecate cu cele produse în România”, arată Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, într-o scrisoare adresată autorităţilor.

Recent, chiar și un procesator local din Vestul țării s-a plâns că a avut probleme din cauza unui camion de soia cumpărată de la un fermier român și care s-a dovedit a fi contaminată cu organisme modificate genetic (OMG).

În România, cultivarea organismelor modificate genetice este interzisă, însă este permisă utilizarea lor în hrana animalelor.

„Este imperios necesar ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei prin consumarea unor produse obţinute din materie primă care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din Uniunea Europeană. În caz contrar, vom periclita grav sănătatea populaţiei, plantelor şi animalelor. Fermierii din statele membre sunt obligaţi să respecte standarde de producţie ridicate, cu cheltuieli pentru atingerea ambiţiilor de mediu 2030, focusate pe reducerea consumului de pesticide şi îngrăşăminte chimice, respectarea unor condiţionalităţi sociale, de agromediu şi climă. Cu toţii trebuie să conştientizăm că produsele care rămân în România prin acest culoar de tranzit nu au fost produse în aceleaşi standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană fermierilor europeni, fiind utilizate produse de protecţia plantelor interzise în UE, limite acceptate pentru reziduurile de pesticide diferite faţă de UE, cu permisiunea de a cultiva organisme modificate genetic etc”, se menţionează în scrisoarea fermierilor.

Citeste si Agricultor Călărași: Noi, fermierii, și familiile noastre vrem să știm de mâine încolo de ce ne apucăm