Chirurgie în spațiu efectuată de un robot dirijat de pe Pământ

Publicat: 15 feb. 2024, 06:10, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Chirurgie în spațiu efectuată de un robot dirijat de pe Pământ
foto: goNEWS.ro

În premieră, un robot, dirijat de pe pământ, a efectuat în spațiu simularea unei intervenții chirurgicale, experiență considerată ”un mare succes”.   

Chirurgii au reușit recent să controleze de la distanță un mic robot chirurgical instalat pe Stația spațială internațională (ISS) și să simuleze  tehnici de bază folosite în intervențiile chirurgicale.

Chirurgia în spațiu ar putea fi necesară pentru a trata urgențe medicale în timpul unor zboruri de durată cu echipaje, de exemplu spre Marte. De asemenea,  ar putea contribui la dezvoltarea chirurgiei la distanță inclusiv pe Pământ, beneficiare fiind populațiile din zone izolate, fără chirurgi.

Robotul, conceput de firma Virtual Incision și Universitatea din Nebraska, este numit spaceMIRA și cântărește sub un kilogram. El a decolat la sfârșitul lunii ianuarie la bordul rachetei SpaceX.  Robotul  a fost plasat într-o cutie de mărimea unui aparat cu microunde, foarte ușor de transportat în călătoriile în spațiu.

Simularea intervenției chirurgicale a avut loc sâmbăta trecută, a durat aproximativ două ore și a implicat șase chirurgi. Ei au dirijat de la distanță robotul echipat cu o camera și două brațe, care imită mișcările omului: mâna stângă pentru a apuca și dreapta pentru a tăia.

Una dintre problemele cu care se confruntă cei care controlează de pe Pământ un robot aflat în spațiu este timpul necesar comenzii trimise pentru a ajunge la robot. Acest decalaj este de aproximativ 85 de secunde.

”Cinci secunde ar putea fi o eternitate în chirurgie, iar o fracțiune sau o jumătate de secundă va fi semnificativă. Așa că asta a fost o mare provocare”, a spus doctorul Michael Jobst, printre primii care au folosit robotul MIRA.

Prin această experiență s-au testat tehnicile chirurgicale standard, a declarat Virtual Incision.

Această experiență a fost calificată un mare succes de toți chirurgii și cercetătorii . ”Medicii cred că aceasă experiență va schimba viitorul chirurgiei” a mai precizat Virtual Incision.

NASA estimează că, odată cu misiunile mai lungi de explorare a spațiului, ”nevoia potențială de îngrijire de urgență crește, inclusiv de proceduri chirurgicale, de la simple cusături pentru tăieturi, până la activități mai complexe”.