Cine a stat în zone poluate s-ar putea pensiona mai repede

Publicat: 26 aug. 2020, 09:00, de Roxana Roseti, în SOCIAL , ? cititori
Cine a stat în zone poluate s-ar putea pensiona mai repede

Deputaţii au adoptat marţi, cu majoritate de voturi, o propunere legislativă pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010. Urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Aceasta dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea permanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. Potrivit proiectului, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă.

Cauzele poluării

Poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, emisii de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic. Și din cauza prelucrării ţiţeiului sulfuros, a desulfurării benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, conform agerpres.ro.