Cine e cumnatul lui Iulian Dumitrescu, acuzat de DNA că a luat mită 1.000.000 de euro

Publicat: 19 feb. 2024, 09:30, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Cine e cumnatul lui Iulian Dumitrescu, acuzat de DNA că a luat mită 1.000.000 de euro

Punerea sub control judiciar a baronului liberal de Prahova Iulian Dumitrescu pentru o mită de 3,2 milioane de euro a readus în prin plan faptul că o serie de rubedenii ale acestuia au fost implicate în multe afaceri controversate. Însă, ceea ce se știe mai puțin este că o rudă a acestuia a fost arestată în 2020, de către DNA, pentru o mită de un milion de euro.

Tribunalul Bihor a dispus, pe 14 noiembrie 2023, începerea judecării în dosarul în care fostul director general al Administrației Naționale Apele Române, între 2017 și 2019, Victor Sandu, este acuzat de DNA că ar fi primit mită echivalentul a 1.000.000 de euro, pentru alocarea de fonduri pentru lucrări hidrotehnice din Bihor.  

Victor Sandu, cumnatul lui Iulian Dumitrescu

Victor Sandu este, atenție, cumnatul prim vicepreședintelui PNL, Iulian Dumitrescu, aflat acum sub control judiciar pentru o mită de 3,2 milioane de euro. Întâmplător sau nu, la scurt timp după trimiterea în judecată a lui Victor Sandu, mai exact pe 23 noiembrie 2023, Iulian Dumitrescu era reclamat la DNA de către un om de afaceri grec pentru un tun imobiliar de 19.000.000 de euro. Nu trebuie omis și faptul că Victor Sandu a ajuns directorul general al Apelor Române ca urmare a acestei relații de familie cu Iulian Dumitrescu, pentru că el nu a avut nicio legătură cu acest domeniu, fiind patronul unui service auto din zona Mihai Bravu, din București.

Cumetriile politice și aranjamentele de la Prahova ale lui Iulian Dumitrescu cu Grațiela Gavrilescu

Dosarul lui Victor Sandu a fost instrumentat în 2020 de procurorii DNA Bacău, care l-au acuzat pe fostul director general al „Apelor Române” că, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, ar fi cerut și primit de la un om de afaceri, Sorin Emanoil Ciufudean, peste 4,8 milioane de lei (echivalentul de la acea vreme a mai bine de un milion de euro).

În schimb, urmau să fie alocate fonduri pentru executarea unor contracte încheiate cu Administrația Națională „Apele Române” de către firma administrată, în fapt, de cel căruia i s-ar fi cerut banii. Potrivit DNA, contractele aveau ca obiect „amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din Bihor, după cum urmează: – Amenajare râul Valea lui Vasile, județul Bihor, – Lucrări pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în bazinul hidrografic Crișul Negru, județul Bihor, – Amenajare râul Crișul Repede, județul Bihor”.

Banii care ar fi fost ceruți de Victor Sandu ar fi fost virați în conturile a două firme controlate de un apropiat al ex-directorului „Apelor Române”. Sumele ar fi fost justificate prin facturi fiscale reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate, spun procurorii.

Prin rechizitoriu, pe lângă Victor Sandu și omul de afaceri Sorin Emanoil Ciufudean, au mai fost trimiși în judecată Gabriel Chivăran (complicitate la luare de mită), Valeria Bondrea (complicitate la dare de mită) și alte două persoane acuzate că „au făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale soluționării dosarului”. Trebuie precizat că Gabriel Chivăran, fost consilier județean PDL, unul dintre complicii la luarea de mită de către Victor Sandu, a fost în acea perioadă director de investiții la Ministerul Mediului, condus atunci de traseista politică de Prahova Grațiela Gavrilescu.

De fapt, întâmplător sau nu, Victor Sandu a primit mită între 217 și 2019, adică în perioada când Grațiela Gavrilescu era ministrul Mediului, iar complicele, Gabriel Chivăran, patronul unor firme de transport persoane din Vălenii de Munte, a fost adus de Grațiela Gavrilescu pe funcția de consilier și, ulterior, impus tot de ea, director la Direcția de investiții, achiziții și logistică de la Ministerul Mediului. Mai trebuie subliniat faptul că între 2016 și 2020 Iulian Dumitrescu a fost senator PNL de Prahova și, ulterior, în septembrie 2020 a ajuns președinte al Consiliului Județean Prahova.

Dosarul cumnatului lui Iulian Dumitrescu, plimbat trei ani de la o instanță la alta

Dosarul de corupție al fostului director al ”Apelor Române”, Victor Sandu, a fost trimis spre judecată, în octombrie 2020, Tribunalului Bacău. Însă după mai bine de un an, Curtea de Apel Bacău a stabilit ca verificarea modului în care a fost făcută ancheta, procedură obligatorie înaintea judecării efective a unui dosar penal, să fie făcută de Tribunalul Bihor. Doar că, în luna mai 2022, procurorul DNA Oradea a ridicat o excepție potrivit căreia instanța bihoreană nu ar fi avut competența teritorială pentru a analiza cazul care ar fi trebuit să se întoarcă la Bacău. În această situație a intervenit Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis, în octombrie 2022, ca procesul să se desfășoare la Oradea.

La un termen din luna martie 2023, instanța a cerut DNA să îndrepte unele neregularități din rechizitoriu, referitoare la modul în care au fost descrise infracțiunile de corupție din dosar. Procurorii anticorupție s-au conformat, astfel că Tribunalul Bihor a decis, pe 14 noiembrie 2023, începerea procesului mitei de 1.000.000 de euro pe care ar fi luat-o Victor Sandu, fost director al „Apelor Române” și cumnatul lui Iulian Dumitrescu.