Cine este cel care i-a luat locul lui Alexe în fruntea PNL Iași. Totul despre Alexandru Muraru

Publicat: 17 mai 2021, 15:01, de Mădălina Bălăceanu, în News , ? cititori
Cine este cel care i-a luat locul lui Alexe în fruntea PNL Iași. Totul despre Alexandru Muraru
Alexandru Muraru

Organizația PNL Iași va fi condusă, interimar, de deputatul Alexandru-Iulian Muraru, asta după ce fostul lider Costel Alexe s-a auto-suspendat din funcție, din cauză că procurorii DNA îl anchetează în mai multe dosare penale.

Cine este Alexandru Muraru

Născut pe data de 20.05.1982, Alexandru Muraru este un politician, politolog și istoric, specializat în problematica memoriei, istoriei Holocaustului și comunismului, istoriei ideilor, mentalităților și istoriei intelectuale românești din secolele XX-XXI.

Între ani 1997-2001, Muraru a studiat la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Conform CV-ului acestuia, el a obținut la Bacalaureat nota 9.63. Ulterior, între 2001 și 2005, el a urmat cursurile Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde și-a dat licența în Științe Politice, specializarea Studii Europene. În cadrul aceleiași universități din Iași, deputatul liberal a făcut două Mastere: unul în Științe Politice și altul în Istorie și Relații Internaționale.

Acesta nu s-a oprit aici și a continuat și doctoratul, tot la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acum, deputatul PNL este Doctor în Științe Politice.

Cariera sa politică

De-a lungul timpului, Alexandru Muraru a ocupat mai multe funcții publice.

Începând cu anul 2005 până în anul 2010 el a ocupat funcția de consilier al premierului de la acea vreme.  De asemenea, timp de un an de zile, în perioada aprilie 2007-decembrie 2008, Muraru a fost consilierul personal al ministrului Justiției. Tot un an de zile, din 2013 până în 2014, Alexandru Muraru a fost director/manager general al Institutului Național al Patrimoniului.

Alte funcții publice:

  • 2014-2017- membru titular al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune;
  • 2017-2020- membru titular al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune;
  • 2020- Deputat, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale.
  • 2020-prezent- Deputat, vicepreşedinte al Comisei pentru Educaţie din Camera Deputaţilor.

Experiența profesională a șefului PNL Iași

Din luna iulie a anului 2009 și până în decembrie 2010, Alexandru Muraru a fost expert colaborator în cadrul unei echipe de cercetare. De asemenea, din anul 2010 și până în prezent, liberalul este cercetător asociat la Institutul Român de Istorie Recentă.

În perioada 2013-2016, timp de trei ani, deputatul liberal a fost cercetător științific în Științe Sociale și Politice, în cadrul Departamentului de Cercetare al Facultății de Filosfoie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Începând cu luna martie 2016 și până în prezent, Alexandru Muraru este cercetător științific III în Ştiinţe Politice – Departamentul de Știinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Facultăţii de Filosfoie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

El este și profesor asociat în Ştiinţe Politice la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” , departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Iaşi (Discipline predate: „Holocaust, Genocid şi Justiţie de Tranziţie”, „Introducere în Relaţii Internaţionale”, „Instituţii şi politici europene”, „Politici sociale” ş.a.).

Ce avere are șeful interimar al PNL Iași

Conform ultimei sale declarații de avere, completată în anul 2020, Alexandru Muraru deține jumătate dintr-un teren intravilan aflat în comuna Rediu, sat Rediu, județul Iași, de 500 mp. De asemenea, el mai are tot ½ cotă-parte din alte trei terenuri intravilane (căi de acces), în aceeași localitate.

Deputatul PNL împarte cu soția sa o casă de 128,04 mp, în comuna Rediu, sat Rediu, județul Iași. Muraru mai are și o mașină marca Citroen, din 2019.  Se pare că în anul 2020, Alexandru Muraru a donat către organizația al cărui șef este în prezent suma de 120.000 de lei.

Alexandru Muraru are foarte multe conturi la bancă. Liberalul are un cont la ING, în valoare de 31841,95 de lei, dar și două conturi la Revolut, unul în valoare de 299.71 de dolari și altul de 264,15 lei și nu numai.

Mai multe mai jos:

La capitolul plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, apare că Alexandru Muraru a împrumutat PNL Iași, contribuție la campania electorală din 6 decembrie 2020, cu suma de 133.000 de lei. Acesta ar trebui să își primească banii înapoi în anul 2021.

Datorii:

Ce venituri i-au intrat în casă deputatului PNL în anul 2019

Conform declarației de avere completată în 2020, Alexandru Muraru a primit în anul 2019 suma de 5.983 de lei de la editura Curtea Veche. De la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a primit 51.485 de lei, iar de la Societatea Română de Radiodifuziune a primit suma de 49.188.

Soția acestuia, Anca Muraru, a primit 27.259 de lei de la Allianz-Țiriac Asigurări, ocupând funcția de manager R.C.

Citește și: