Cine este fostul premier aflat în relații excelente cu premierul Albaniei, Edi Rama

Publicat: 17 iun. 2024, 18:23, de Ion Teleanu, în POLITICĂ , ? cititori
Cine este fostul premier aflat în relații excelente cu premierul Albaniei, Edi Rama

Scandalul legăturilor dintre fostul boss al SRI, Florian Coldea, și actualul premier al Albanie, Edi Rama, a adus în prim plan și o legătură foarte strânsă a liderului albanez cu un fost prim ministru al României.

La scurt timp, după ce a ajuns premier al Albaniei, Edi Rama a efectuat pe 26 noiembrie 2013 o vizită la București la invitația premierului de atunci Victor Ponta. Ulterior, pe 18 martie 2014, Victor Ponta, a întors vizita și s-a aflat în Albania la invitația prim ministrului Edi Rama.

Cu ocazia acelei vizite, cei doi premieri au recunoscut că se cunosc de ceva timp și sunt chiar buni prieteni. Acum, când premierul albanez este în centrul scandalului cu Florian Coldea, Victor Ponta nu mai scoate o vorbă despre descălecarea sa în Albania și de relațiile foarte bune cu Edi Rama. În declarațiile de presă comune, cei premieri s-au gratulat unul pe celălalt și fiecare avut cuvinte de laudă la adresa celuilat și acest aspect se poate vedea pe site-ul Guvernului.

Edi Rama: „A venit în vizită, în Albania, un foarte bun prieten al nostru,Victor Ponta”

„Astăzi a fost o zi specială, pentru că a venit în vizită în Albania un foarte bun prieten al nostru, dar şi un prim-ministru care, datorită succesului lui, a fost transformat tocmai într-un punct de referinţă pentru noi, dar şi pentru alţi mulţi ca noi. Suntem foarte fericiţi în această zi pentru că suntem vizitaţi nu doar de personalitatea domnului Ponta, ci şi de personalitatea primului-ministru al României, ţară cu care ne unesc foarte multe lucruri. … Domnul prim-ministru Ponta, cu foarte mare dragoste, ne-a oferit posibilitatea de a avea parte de aceeaşi expertiză prin experienţa românească în ceea ce priveşte acest drum de integrare european.

Unul dintre punctele cheie de succes ale economiei în ceea ce priveşte guvernul condus de domnul Ponta este tocmai deblocarea multor fonduri europene şi, fără îndoială, această expertiză şi această experienţă a României este şi pentru noi un punct puternic pentru a profita de acele elemente de integrare europeană.

O altă istorie de succes în România este lupta împotriva crimei organizate. Și în această direcţie bineînţeles că suntem foarte fericiţi să ne bucurăm de această experienţă românească în ceea ce priveşte creşterea capitalului uman în rândul forţelor de poliţie albaneză”, a spus în 18 martie 2014, Edi Rama despre Victor Ponta.

Ponta: „ Mă aflu aici pentru a întâlni un prieten”

Nici Victor Ponta nu s-a lăsat mai prejos cu laudele la adresa premierului Edi Rama. „Mă aflu astăzi aici în primul rând pentru a întâlni un prieten şi un partener pentru România, să spun foarte clar că Guvernul României susţine ca, în luna iunie, Albania să primească statutul de candidat la aderarea la UE. România este de şapte ani membră a UE şi poziţia noastră a fost constantă şi mereu de susţinere pentru toate ţările din această regiune de a fi integrate în UE.

Există ţări europene care spun că Albania încă nu este total pregătită pentru aderarea la UE, la fel s-a spus şi despre România mult timp, însă România crede că Albania, cu un statut clar, cu un calendar foarte clar, cu obiective foarte clare, poate şi trebuie să devină cât mai curând membru al UE.

Pentru a atinge cât mai rapid aceste obiective, am discutat cu domnul prim-ministru Rama modul în care România poate sprijini concret acest efort”.

Cum a spijinit România după acea vizită Albania, dar mai ales care a fost rolul lui Victor Ponta în relația cu Edi Rama, greu de spus atâta timp cât nu există date oficiale. Dar cert este că scandalul Coldea va face multe valuri în Albania care vor zgudui și clasa politică românească.