Cine este Oleg Deripaska, oligarhul cel mai apropiat al lui Putin, și ce afaceri are în România

Oleg Deripaska, unul dintre cei mai bogați și influenți oameni din Rusia, un apropiat cunoscut al președintelui Vladimir Putin, cere încetarea războiului și revenirea la situația de pace. Nu știm dacă oligarhul este foarte interesat de pace, cât îl ustură foarte tare buzunarul în urma sancțiunilor impuse de către Occident.

Oleg Vladimirovici Deripaska este un om de afaceri rus, miliardar, președinte al consiliului de supervizori al companiei „Bazovîi element” și un propiat al președintelui rus Vladimir Putin.

În vârstă de 54 de ani, Deripaska este divorțat din anul 2018, după o căsnicie de 17 ani cu Polina Deripaska. În urma mariajului, au rezultat doi copii: Maria și Pyotr Deripaska.

Este președinte al En+ Group și al companiei RUSAL, cea mai mare companie din lume din industria aluminiului. Deripaska este printre cei mai bogați 20 oameni din Rusia.

Oleg Deripaska este unul dintre miliardarii ruși sancționați de Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite ale Americii (SUA) încă din aprilie 2018 din cauza acuzațiilor că ar spăla bani în numele lui Putin. Deripaska este acționar majoritar al Rusal, cel mai mare producător de aluminiu. A scăpat de impactul sancțiunilor prin mutarea sediului legal al companiei în regiunea administrativă specială a insulei Oktiabrski din Rusia, unul dintre cele două paradisuri fiscale rusești înființate de Putin la începutul acelui an.

Oleg Deripaska: Pacea este foarte importantă

Oleg Deripaska este unul dintre primii oligarhi ruși care s-a declarat pentru pace. În cadrul unei conferințe de presă, Oleg Deripaska a avut un mesaj terifiant pentru ruși, care-l cunosc drept unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Putin.  Deripaska a anticipat că în trei săptămâni se va vedea cu adevărat impactul sancțiunilor, pe care le consideră fără precedent. Oleg Deripaska susține că va urma o criză de trei ori mai severă decât cea din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată. Iar toate sancțiunile au creat deja o nouă Cortină de Fier, a mai spus unul dintre cei mai puternici oligarhi. Deripaska prevede că  Rusia își va număra partenerii pe degete la finalul acestor tensiuni. 

Alaltăieri, Deripaska a vorbit din nou despre pace, reacționând la o afirmație a istoricului israelian Yuval Noah Harari despre invazia Rusiei în Ucraina, miliardarul rus a fost de acord cu Harari că „avem nevoie de pace”.

Ce avere are Oleg Deripaska

Oleg Deripaska avea, în 2008, o avere de 28 de miliarde de dolari, fiind al nouălea cel mai bogat om din lume, potrivit publicației americane Forbes. Un an mai târziu, averea lui Deripaska a început să scadă, cel puțin la vedere și la nivel declarativ. Astfel, în 2009, Deripaska se situa pe poziția 164 în lume, iar în 2010, avea averea la jumătate. „Nu poate să reziste piețelor care se prăbușesc și datoriile grele”, afirmau, în 2009, jurnaliștii de la Forbes.

Cu toate acestea, Deripaska a declarat că el nu este atât de bogat, iar averea sa este supraestimată de către jurnaliști. În 2022, același top american îi estimează averea lui Deripaska la 2,6 miliarde de dolari.

Ce afaceri are Oleg Deripaska în România

Potrivit publicației revistagolan.ro, compania de construcții Strabag, cu capital austriac, este controlată în proporție de 27,8% de MKAO Rasperia Trading Limited, firmă deținută de nimeni altul decât Oleg Deripaska, dar și de Melisantis Limited, deținută prin intermediul Bradmion Holdings Ltd tot de Deripaska.

Aceeași sursă dezvăluie faptul că Oleg Deripaska a fost implicat și în devalizarea Alor Oradea. La mijlocul anului 1999, compania Russki Aluminum, deținută la acea vreme de Oleg Deripaska și Roman Abramovich, a cumpărat prin intermediul Cemtrade, singura fabrică de alumină ce folosea bauxita autohtonă, fiind în același timp și singurul producător de alumină tubulară din Europa și unul dintre cei doi producători mondiali alături de americanii de la Alcoa, operator industrial ce și-a închis porțile în 2002, susține sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...