Cine este prefectul din zona Moldovei, care și-a dat demisia pentru a candida la Primărie. ”Așa este corect din punct de vedere moral”

Publicat: 10 apr. 2024, 17:05, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Cine este prefectul din zona Moldovei, care și-a dat demisia pentru a candida la Primărie. ”Așa este corect din punct de vedere moral”

Prefectul judeţului Neamţ, Adrian-Vasile Niţă, și-a dat demisia, urmând să candideze din partea PSD pentru funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ.

Adrian-Vasile Niţă, prefectul de Neamț de doi ani și juumătate, a mărturisit că a considerat că este corect să îşi depună demisia, deși putea să se suspende din funcţie, pentru a participa la competiţia electorală.

„După aproape doi ani şi jumătate de mandat care m-au onorat şi m-au ajutat în a-mi lărgi orizonturile şi experienţa pe care deja o aveam în administraţie, este corect din punct de vedere moral, dacă tot ne angajăm în această competiţie electorală, să o fac din această postură şi nu din cea de prefect”, a declarat Adrian-Vasile Niţă.

Adrian-Niţă, care este prim-vicepreşedinte al PSD Neamţ şi preşedinte al organizaţiei municipale, va candida pentru funcţia de primar al municipiului Piatra-Neamţ. În locul lui, pe funcţia de prefect rămasă vacantă, se pare că va veni purtătorul de cuvânt al filialei PSD Neamţ, avocatul Adrian Bourceanu.

În 2024, în România se desfăşoară 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie.

Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără: o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană; evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate; reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.