Cine este Sorin Crainic, tânărul salvat după 11 zile, la cutremurul din ’77. Mama lui a implorat-o pe Elena Ceaușescu să-l caute

Publicat: 12 feb. 2023, 16:31, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cine este Sorin Crainic, tânărul salvat după 11 zile, la cutremurul din '77. Mama lui a implorat-o pe Elena Ceaușescu să-l caute

Dezastrul din Turcia și Siria, în care au murit, până acum peste 25.000 de oameni, amintește românilor de cutremurul din 1977, care a ucis peste 1500 de oameni. Sorin Crainic este unul dintre cei care au supraviețuit atunci, după 11 zile sub dărâmături și a fost găsit în viață pentru că mama lui a implorat-o pe Elena Ceaușescu să ceară echipelor de salvatori să-l caute în continuare.

Povestea miraculoasă a lui Sorin Crainic, un adolescent de 19 ani, care a fost salvat după 11 zile de sub dărâmăturile hotelului Continental, a fost prezentată în ziarul Scânteia.

Mama lui Sorin Crainic i-ar fi cerut, cu lacrimi în ochi, ajutorul Elenei Ceaușescu să-i găseacă fiul, iar șeful de stat și soția sa s-ar fi implicat imediat.

„Mulțumesc din adâncul inimii tovarășei Elena Ceaușescu. Datorită omeniei ei îl am astăzi viu pe fiul meu, Sorin. Pe dosul palmei mele drepte, atunci când o implorăm să mă ajute să-mi găsesc băiatul, am simțit picurând o lacrimă…

Era firesc, și chiar și mie mi se părea firesc, să nu se mai creadă în posibilitatea salvării vreunei vieți de sub dărâmăturile aproape complet evacuate. Se ajunsese la nivelarea terenului. Și totuși, Sorin al meu era acolo, iar mie inima îmi spunea că încă trăiește. Și inima unei mame nu poate să nu fie înțeleasă de altă mama.

M-a mângâiat, m-a încurajat, i-am văzut ochii încărcați de lacrimi. Cum să nu se mai sape?! M-am apropiat de Nicolae Ceaușescu și i-am spus că sunt mama copilului care crede că încă mai e în viață. Atunci i-a spus soldatului:‘Vei săpa până îl vei găsi, viu sau mort!’, a spus aceasta, în ziarul Scânteia.

Sorin Crainic, despre lupta sa pentru supraviețuire

Sorin Crainic a relatat, ani mai târziu, momentele terifiante prin care a trecut.

„M-am ferit de publicitate, sustine el, nu-mi place sa atrag atentia lumii asupra mea. Visam ca beau apa, spune el, multa apa. Visam sticle de lapte… Notiunea timpului o pierdusem. Probabil ca in tot acest timp dormeam si lesinam, nu puteam face nimic altceva decat sa sper si sa astept.

Sub planseu aveam loc doar cat sa ma intorc de pe o parte pe alta si sa stau in genunchi. Incepusem sa cred ca acesta va fi mormantul meu, pana cand am vazut fata unui soldat care-mi spunea: „Ce faci, Lupule, ce cauti aici?”. Credea ca sunt vreun coleg de-al lui, Lupu… Eram constient cand m-au gasit.”, a declarat Sorin Crainic potrivit Jurnalul.ro.

Foto: www.cutremure.net