Cine sunt parlamentarii din Comisia specială „Roșia Montană“

Publicat: 10 mart. 2024, 12:51, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Cine sunt parlamentarii din Comisia specială „Roșia Montană“

După ce România a câștigat procesul de la Washingthon prin care firma canadiană Gabriel Resources solicita despăgubiri de circa 6,7 miliarde de dolari pentru că nu a exploatat zăcămintele de la Roșia Montană corul bocitoarelor TV care cântau prohodul țării noastre a fost trecut pe „mute”.

Însă, s-a uitat cam repede că în 2013, când USL-ul lui Victor Ponta și Crin Antonescu era la putere, s-a format o comisie parlamentară de anchetă condusă de Darius Vâlcov din care au făcut parte o serie de vedete politice de astăzi, dar despre acel raport nu se mai spune azi nimic.

Raportul parlamentar uitat despre Roșia Montană

La jumătatea lunii septembrie 2013, Birourile Permanente reunite ale Parlamentului României au aprobat înființarea unei comisii speciale comune numită „Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minelor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România“. Pe scurt, s-a înființat o comisie formată din 19 deputați și senatori condusă de Darius Vâlcov care au analizat analizează situația de la Roșia Montană. La aceea vreme au fost audiați o serie de politicieni aflați în funcții de decizie la acea vreme  cum ar fi: Daniel Barbu, ministrul Culturii, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, ministrul Economiei, Varujan Vosganian sau ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Raportul privind Roșia Montană care propunea respingerea proiectului de lege inițiat de guvern a primit aviz favorabil, cu 17 voturi pentru și două abțineri. În acel raport, parlamentarii propuneau descretizarea licenței de exploatare prin care se poate afla cine a făcut presiuni pentru a transfera licența cu titlu gratuit de Minvest Deva, deținătorul de drept, către Compania Roșia Montană. De asemenea, Comisia a anunțat că va sesiza DNA-ul și Parchetul pentru a investiga posibilele încălcări ale legislației, făcând referire la transferarea licenței de la Minvest către Golden Corporation. Din păcate, au trecut de atunci mai bine de zece ani și nu s-a mai auzit nimic de acel raport.

Iată cine au fost, în 2013, membrii comisiei parlamentare de anchetă „Roșia Montană”:

1.Președintele comisiei, Darius-Bogdan Vâlcov, este senator de Olt. A fost președintele PDL Olt între anii 2007-2012 și primarul municipiului Slatina timp de opt ani (2004-2012). În prezent face parte din Grupul Parlamentar al PSD. În Senatul României este președintele Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului. Darius-Bogdan Vâlcov este doctor în economie.

2.Haralambie Vochițoiu este unul dintre cei doi vicepreședinți ai comisiei, fiind senator de Hunedoara din partea PP-DD și liderul de grup al partidului lui Dan Diaconescu. Este inginer minier și face parte din Comisia pentru afaceri europene și Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.

3.Cel de-al doilea vicepreședinte este Andrei Dominic Gerea, deputat de Argeș. Este în Parlamentul României din anul 2004 și în prezent este liderul grupului PNL. Face parte din Comisia de validare. Andrei Dominic Gerea a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din București.

4.Ioan Moldovan îndeplinește funcția de secretar al comisiei. Acesta este unul din puținii traseiști politici din acest for special, deputatul clujean intrând în Parlament din partea Partidului Poporului-Dan Diaconescu, iar în prezent fiind viceliderul grupului parlamentar al PC. Ioan Moldovan a mai avut o experiență în Parlamentul României, între anii 1990-1992, atunci când a fost deputat FSN. Face parte din Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic și este singurul membru al acestei comisii care nu are biografie pe site-ul Camerei Deputaților.

5.Gabriela Firea este senator de Ilfov din partea Partidului Social Democrat. Aceasta face parte din Comisia pentru cultură și media și Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Gabriela Firea a terminat Facultatea de Litere la Universitatea București. Știrista de la Antena 1 a susținut în timpul vizitei la Roșia Montană a Comisiei UNESCO că „Proiectul este foarte important pentru oamenii din zonă. În primă fază vor fi mii de locuri de muncă, apoi câteva sute de locuri de muncă”, conform ziarului „Informația de Alba“.

6.Mircea Dolha este deputat Maramureșan, din partea PNL, vicepreședintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Este specializat în Științe Juridice.

7.Ioan Chelaru este la al doilea mandat de senator, fiind președintele organizației PSD Neamț. Doctor în Științe Juridice, Chelaru face parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări și Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ela-borarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României

8.Fost Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Gheorghe Emacu este deputat de Iași din parte UNPR. Doctor în drept, Emacu este secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și membru în Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.

9.Fostul Prefect al județului Sălaj între anii 2010-2012, Alexandru Vegh este membru în Comisia pentru privatizare şi administrarea activelor statului și în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital. Udemeristul este inginer în tehnologia construcțiilor de mașini.

10.Petru Ehegartner este senator de Timiș și președintele PNL Timișoara. A terminat Facultatea de Electrotehnică și este membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.
11.Viorel Ștefan, deputat de Galați din partea PSD, a fost Președintele Companiei de Navigație Fluvială Română NAVROM SA Galați între anii 1996-2002. Acesta este doctor în economie și vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

12.Dumitru-Dian Popescu a absolvit Institutul Petrol și Gaze Ploiești și este senator de Gorj din partea PNL, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

13.Toni Greblă este inițiatorul proiectului de modificare a Legii Minelor nr. 85/ 2003 prin care se prevede exproprierea comunităților locale pentru interesul companiilor miniere. El a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană trebuie să continue, întrucât aduce avantaje mari, în special oamenilor care locuiesc acolo, conform site-ului ziare.com. Senatorul de Gorj din partea PSD a fost directorul general al Asociaţiei Patronale Miniere din România PATROMIN și Prefectul județului Gorj. Greblă a mai fost și președintele FSN între anii 1990-1993 și a fost reprezentant al României pe lângă ONU, Geneva. Senatorul face parte din Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisia de va-lidare, Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ela-borarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României și Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Este de profesie jurist.

14.Unul dintre reprezentanții UDMR în Camera Deputaților, Attila Korodi a terminat Facultatea de Inginerie Economică în limba germană și este membru al Comisiei pentru afaceri europene.

15.Tudor Ciuhodaru, deputat de Vaslui din partea PP-DD, este membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale (din oct. 2013). De profesie este medic.

16.Florin Iordache a susținut în Parlamentul României, pe 3 septembrie, o declarație politică intitulată „Roșia Montană – un proiect important pentru România“. Deputatul de Olt din partea PSD a fost viceprimar al Caracalului între anii 1996-2000. De profesie jurist și inginer, Florin Iordache este membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială (din dec. 2012), Preşedintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi (până în dec. 2012) și se-cretarul Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ela-borarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.

17.Ioan Dîrzu a declarat că este de acord cu demararea proiectului de la Roșia Montană pentru că aceasta a fost dorința exprimată de participanții la referendum, din cele 35 de localități ale județului Alba, conform ziarului Unirea. Deputatul de Alba din partea PSD este doctor în științe medicale și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din martie 2013) și președinte al subcomisiei pentru monitorizarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate (până în martie 2013).

18.Oana Manolescu este deputat ales la nivel național, reprezentant al Asociației Liga Albanezilor din România. Expert în Științe chi-mice, Manolescu face parte din Comisia pentru industrii și servicii.

19.Deputat la al doilea mandat, penelistul Gigel Sorinel Știrbu a terminat Facultatea de Teologie din Craiova și este președintele Comisiei pentru cultură, arte, mij-loace de informare în masă și membru în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Ce fac astăzi parlamentarii din Comisia Roșia Montană

O parte dintre membrii acestei comisii parlamentare au fost și chiar mai sunt astăzi în funcții cheie ale statului român, mai puțin Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

-Gabriela Firea a fost primarul general al Capitalei.

-Florin Iordache, fost ministru al Justiției,  este în prezent președintele Consiliului Legislativ.

-Toni Greblă-fost judecător la Curtea Constituțională, ex-prefect al Capitalei, în prezent președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

-Viorel Ștefan- fost ministru de Finanțe, în prezent membru al Curții de Conturi Europene.

-Tudor Ciuhodaru-europarlamentar.

-Andrei Dominic Gerea-director Hidroelectrica.

Concluziile Raportului Comisiei Roșia Montană:

• Comisia consideră că Proiectul de lege supus examinării nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România și, în consecință, propune respingerea acestuia.

• Având în vedere carențele legislației actuale, care nu ține cont de specificul unor proiecte de anvergură proiectului minier în discuție, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiții de parteneriat corect între acționarul majoritar și compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii și a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul.

• Comisia apreciază modificările condițiilor Acordului inițial (licență) propuse de Guvernul României, considerând că acestea reprezintă o îmbunatățire reală față de licența în vigoare și pot aduce beneficii economice pentru statul român.

• Comisia propune, prin prezentul raport, o serie de acțiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziția de negociere a statului român și în alte proiecte de asemenea anvergură.

• Comisia apreciază că este necesară analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevențelor și a participației statului în cazul exploatărilor miniere, având în vedere exemplul altor state.

• Comisia atrage atenția asupra unor posibile încălcări ale legislației în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. De aceea, Comisia vă înaintă prezentul raport autorităților competente cu scopul asigurării legalității integrale a proiectului Roșia Montana și investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.

• Comisia consideră că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România și atragerea de investitori.

• Comisia recomandă desecretizarea licenței și a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puțin a hărților și a documentelor referitoare la zăcământ).

• Comisia solicită ministerelor de resort și instituțiilor implicate în evaluarea proiectului de la Roșia Montană analizarea tuturor aspectelor semnalate în urma audierilor desfășurate în cadrul Comisiei și cuprinse în prezentul raport și demararea procedurilor în consecință.