Ciolacu a dictat, Horia Constantinescu a executat: Ordinul privind informațiile din meniu a fost amânat

Controversatul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, susținut și promovat de Niculae Bădălău, s-a conformat imediat ultimatumului dat de liderul PSD Marcel Ciolacu și amânat termenul până la care restaurantele trebuie să ofere informaţii detaliate din meniuri.

Horia Constantinescu făcut KO de Ciolacu

Practic, ordinul care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, definea fiecare termen în parte, din acest domeniu, şi specifică faptul că devine obligatorie indicarea informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică.

Conform acestui ordin, trebuie afişate informaţiile privind declaraţia nutriţională şi a aditivilor utilizaţi astfel încât acestea să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau, în cazul comercializării la distanţă, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

Numai că acest ordin a generat un scandal uriaș în industria HORECA, Horia Constantinescu fiind acuzat că vrea să distrugă acest sector economic, fapt pentru care a fost reclamat premierului Nicolae Ciucă și liderului PSD Marcel Ciolacu.

Imediat, Marcel Ciolacu a reacționat, transmițându-i președintelului ANPC să amâne până la 31 martie 2023 aplicarea acestui ordin, iar dacă nu reușește are o singură variantă: să se întoarcă la postul de la Constanța, adică la cei care l-au flituit în urmă cu ceva timp, adică primarii și oamenii de afaceri din industria HORECA (https://www.puterea.ro/seful-protectiei-consumatorilor-facut-ko-de-ciolacu/).

 Horia Constantinescu, zmeul de ieri, mielușelul de azi

Horia Constantinescu s-a conformat dispoziției lui Marcel Ciolacu și ieri a anunțat că a amânat pentru martie 2023 termenul până la care restaurantele trebuie să ofere informaţii detaliate din meniuri, deși ordinul emis de el trebuia să intre în vigoare în decembrie 2022.

Dar ca să dea impresia că el este stăpânul inelelor, Horia Constantinescu a justificat amânarea ordinului prin faptul că ”în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru 15 martie 2023”.

“Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. Decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate”, se menționează în comunicatul ANPC.

Când a emis ordinul, Horia Constantinescu s-a împăunat cu el pe toate canalele media, dar după ce a fost avertizat de Ciolacu ne-a anunțat ieri că de fapt ”conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru 15 martie 2023”. Adică, ieri, zmeu și azi mielușel.

3 COMENTARII

  1. Nu cunosc acest act normativ,emis sub ,,indrumarea,,UE,dar ma intreb cun vor proceda ,nu marile lanturi de restaurante,ci mici patroni din Horeca,cu meniul,mai ales in cazul cetateniilor straini (e doar in limba romana)sau a celor care sunt analfabeti(aprox .300 mii in tara).Ce sa mai spunem de ,,banala ,,shaorma ,,sau banalul ,,kurtos,,vandut prin targuri.!! Asa ca avem inca o situatie de haos si subiect de dezbatut in mass-media.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este diva care-l strunește pe Sebastian Burduja la Ministerul Energiei

De când a ajuns ministru al Digitalizării și acum al Energiei, deputatul PNL Sebastian Burduja este nedespărțit, atât în țară, cât și în străinătate,...