Ciolacu anunță adoptarea unei OUG foarte controversate

Publicat: 26 oct. 2023, 18:30, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu anunță adoptarea unei OUG foarte controversate

Guvernul Ciolacu va adopta în ședința de mâine, 27 octombrie, o Ordonanță de urgență în ceea ce privește limitarea cheltuielilor bugetare, astfel încât să se încadreze în ținta de deficit bugetar: 4,4 la sută din PIB.

”Mâine, eu, în şedinţă de guvern, voi adopta o nouă Ordonanţă de urgenţă în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Prioritatea noastră rămâne foarte clar să nu existe, şi în acest moment, dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce priveşte blocarea fondurilor europene”, a anunţat premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că aceasta este ”cea mai mare miză pe care a avut-o de la începutul mandatului şi pe care o are în continuare”.

Practic, se vor amâna niște plăți pentru 2024, vor fi interzise achiziții de birotică, mobilă etc, în ce privește instituțiile de stat. În plus, se vor sista investițiile pe ultimele două luni ale anului. Guvernul nu va mai finanța concerte, spectacole, competiții locale, festivități, sărbători tematice etc. Asta denotă faptul că finanțele patriei sunt într-o situație destul de delicată.

Principalele măsuri din noua ordonanță pregătită de Finanțe:

  • Nu se mai pot încheia noi contracte, în 2023, pentru următoarele tipuri de cheltuieli:
  1. a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
  2. b) Reparații curente;
  3. c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
  4. d) Cărți, publicații și materiale documentare;
  5. e) Consultanță și expertiză;
  6. f) Pregătire profesională;
  7. g) Studii și cercetări;
  8. h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
  9. j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”;
  • Plățile lunare efectuate în noiembrie-decembrie la cheltuielile cu bunuri și servicii se limitează cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli. Prevederile nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.
  • În 2023 nu se mai pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea.
  • Plata sumelor stabilite prin titlurile de plată emise de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, cu termen scadent în anul 2023 și neachitate de către Ministerul Finanțelor, se efectuează începând cu 1 aprilie 2024. În perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024, se suspendă emiterea de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a titlurilor de plată.
  • Tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate, precum și tranșa aferentă anului 2023 din sumele reprezentând drepturi de natură salarială restante stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se plătesc în anul 2024; Prevederile se aplică și în ceea ce privește tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reglementate prin actele normative prevăzute la același alineat.
  • Sumele prevăzute în bugetele ordonatorilor principali de credite la Titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, la Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, la Titlul 60 „Proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR”, precum și la Titlul 61 „Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, pot fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023.
  • Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, destinate finanțării plății burselor cuvenite elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat rămase neutilizate după stingerea obligațiilor de plată aferente perioadei 1 ianuarie-31 august 2023, se disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
  • Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, precum și sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, aprobatemunicipiului București, destinate finanţării cheltuielilor determinate de implementarea Programului pentru şcoli al României, în perioada ianuarie- iunie a anului şcolar 2022 – 2023, rămase neutilizate după stingerea obligațiilor de plată aferente perioadei de implementare, se disponibilizează la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
  • Din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot aloca, pe bază de hotărâri ale Guvernului, sume pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj.
  • Cu sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, prevăzute la poziția 43 din anexa nr.7 la Legea bugetului de stat pe anul 2023, nr.368/2022 rămase nerepartizate la data de 15 decembrie 2023 se majorează Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2023.
  • Începând cu data de 1 noiembrie 2023 ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat, care la data de 31 octombrie 2023 înregistrează în execuția bugetară la unele titluri din clasificația economică ale unui capitol bugetar plăți sub 50% din valoarea creditelor bugetare aprobate sunt obligați să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului minim 10% din valoarea creditelor bugetare și a creditelor de angajament aprobate în buget la acea dată la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile de la data solicitării. Procentul de virare la Fondul de rezervă bugetară se stabilește de către Ministerul Finanțelor prin adresa de solicitare.
  • Începând cu data de 1 decembrie 2023 în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se virează sume reprezentând credite bugetare neutilizate de către ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat la solicitarea Ministerului de Finanțe, în termen de 5 zile de la această solicitare, fără a afecta activitatea curentă și de investiții finanțată din fonduri externe nerambursabile sau din fonduri alocate prin P.N.R.R. dacă din estimarea execuției bugetare realizată de Ministerul Finanțelor la nivelul ordonatorului principal de credite, până la data de 31decembrie 2023, rezultă că creditele bugetare nu sunt utilizate în totalitate.
  • Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se autorizează ordonatorii principali de credite să introducă modificări în volumul şi structura bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 ale instituţiilor publice subordonate finanţate parţial din venituri proprii, inclusiv prin introducerea de subdiviziuni noi ale clasificaţiei bugetare pe partea de venituri şi titluri noi pe partea de cheltuieli, să efectueze virări de credite de angajament şi credite bugetare, inclusiv la şi de la cheltuieli de personal, proiecte cu finanţare externă nerambursabilă şi cheltuieli de capital, şi între bugetele acestora, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate la titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, şi să le comunice Ministerului Finanţelor în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • Prin derogare ordonatorii principali de credite pot efectua virări de credite bugetare și de angajament la titlul “Cheltuieli de personal” între capitolele de cheltuieli, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate pe ordonator principal de credite la acest titlu.