Cum scăpăm de tusea sâcâitoare

Schimbările bruște de temperatură, ploaia, umezeala, ceața și frigul alături de o varietate de virusuri de răceală determină îmbolnăviri dese și, uneori, repetate. Rezultatul? Disconfort și tuse. Medicii ORL-iști ne spun că tusea este cel mai frecvent simptom al afecțiunilor respiratorii.

Majoritatea simptomelor de răceală dispar în șapte-zece zile, dar medicii ORL precizează că nu suntem vindecați complet dacă rămânem cu tuse și sechele respiratorii. „O tuse poate persista mai mult decât alte simptome, deoarece sistemul imunitar încearcă să readucă căile respiratorii la normal”, spune Ana Maria Apostol, medic specialist ORL. Medicul adaugă: ”tusea este un simptom frecvent întâlnit în afecțiunile acute sau cronice ale aparatului respirator. La debutul acestora, tusea este seacă și apare sub forma unor crize scurte, dar dese. În următoarele zile ale bolii, se produce o inflamație mai accentuată a mucoasei respiratorii, care va duce la apariția unei tuse productive. Aceasta este mai profundă, urmată de expectorarea unei spute și are un timbru umed”.

Ce este tusea?

Tusea reprezintă un act reflex (în puține cazuri voluntar) ca o reacție de apărare a organismului, prin care se îndepărtează secrețiile patologice sau corpuri străine din tractul respirator”, explică medicul ORL, Ana Maria Apostol.Tusea este un simptom de disconfort care, de multe ori, provoacă complicații. Este un mecanism care este pus în mișcare în mod reflex și ajută la curățarea căilor respiratorii. Când este persistentă, tusea poate dura (de obicei) aproximativ trei săptămâni sau puțin mai mult. Dacă depășește această perioadă de timp, este definită ca fiind tuse cronică.

De câte feluri este tusea?

”Tusea productivă poate fi de fază acută cum ar fi în timpul unei viroze sau de fază cronică (adică depășește trei luni de evoluție) cum ar fi în bolile pulmonare BPOC sau alergii (astm bronșic). Tusea va fi remediată dacă aflăm cauza (boala) care a dus la apariția acesteia și o vom trata corespunzător. Tratamentul va fi unul complex, cu reducerea mai multor mecanisme care au dus la apariția afecțiunii respiratorii”,afirmă medicul ORL.

La rândul ei, „tusea uscată sau seacă” este provocată de inflamații ale căilor aeriene superioare (nas, gât, laringe) declanșate de virusuri, bacterii, expunerea la curenți de aer rece, substanțe iritante sau alergeni și este caracterizată de lipsa secrețiilor sau de uscăciunea mucoaselor în zonele inflamate, explică medicul ORL-ist.

Cum putem preveni tusea?

În primul rând,trebuie să ne protejăm.  Ecel mai simplu mod de a preveni o tuse, spune medicul ORL-ist. Apoi trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini sau de câte ori este cazul. Atunci când simptomele ne dau târcoale, putem încerca suplimentele cu echinaceea și mușețel. ”Este foarte important sa ajutăm pacientul printr-un tratament eficient asupra tusei, să o amelioram cât de repede posibil. Un medicament foarte bun este Bronhoklir, prima și unica gamă de siropuri naturale de tuse din România. Medicamentul are la bază o formulă de extracte din plante medicinale și este prezent pe piața în trei variante, fiecare destinată unui tip distinct de tuse – productivă, uscată și tusea fumătorilor”, explică medicul.

 Ce este tusea fumătorului?

Tusea fumătorului este o tuse persistentă, care se dezvoltă în timp la fumătorii de cursă lungă. Tusea poate fi uscată sau poate produce spută (flegmă, mucus). Și asta nu e tot. Culoarea mucusului poate varia de la incolor la galben, verde sau chiar maro. Tusea fumătorului este mai violentă dimineața și se poate ameliora pe parcursul zilei, explică medicul. Bronhoklir pentru fumătorieste un sirop de plante care înglobează un mix de extracte naturale și vitamine cu roluri multiple pentru menținerea sănătății aparatului respirator al fumătorilor. Siropul păstrează calitățile extractelor de Cimbru de cultură, Ciuboțica – Cucului, Echinaceea ce se regăsesc și în Bronhoklir Tuse Productivă, la care se adaugă vitaminele A, C și E. Astfel, siropul pentru tusea fumătorului are acțiune expectorantă, rol antimicrobian și imuno-modulator, acțiune antioxidantă și un rol activ în menținerea integrității și regenerării epiteliului.

Mare atenție la aerul pe care-l respirăm

Când eliminăm mucusul, etrebuie să evităm iritanții care nepot agrava tusea sau o pot face să persiste mai mult. Medicii ne sfătuiesc să evităm fumul, parfumul și tot ce poate fi alergic. Purificatoarele de aer pot îndepărta praful, părul și alte particule care ne pot irita gâtul.

”Tusea seacă este foarte obositoare pentru pacient și trebuie oprită rapid. Soluția o oferă extractele de Nalbă mare și Mușețel din pliculețele de Bronhoklir Tuse Uscată. Ele vor diminua crizele până la dispariția acestora”, punctează medicul ORL. ”Dacă tusea pacientului este umedă, atunci tratamentul trebuie să acționeze spre fluidizarea secrețiilor formate pe mucoasă care trebuie ajutate să se elimine. Bronhoklir Tuse Productivă are la bază ocombinație de extracte de Cimbru de cultură, Ciuboțica-Cucului și Echinaceea, ce favorizează expectorația, ameliorează inflamația și calmează tusea. În plus, aceste ingrediente au și efect antiviral și susțin imunitatea. Astfel, tusea se va ameliora până la dispariția ei”, explică medicul specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...