O mega-țeapă a fost evitată în ultimul moment! Garda Forestieră, Tribunalul Cluj și Ministerul Mediului au dormit în bocanci

Publicat: 04 feb. 2024, 11:26, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
O mega-țeapă a fost evitată în ultimul moment! Garda Forestieră, Tribunalul Cluj și  Ministerul Mediului au dormit în bocanci

Asociația Composesorală Cisla era cât pe ce să dea o țeapă de peste 650.000 de lei statului român.

Asociația Composesorală Cisla s-a aflat la un pas de a primi o sumă uriașă de la statul român, adică ceva mai bine de 650.000 de lei. Această sumă, deși solicitată în mod aparent legitim, ascundea o realitate șocantă, în care Garda Forestieră, Tribunalul Cluj și Ministerul Mediului au fost incapabile să verifice corectitudinea proprietății asupra unui teren pe care asociația pretindea că îl deține în aria protejată a rețelei Natura 2000, scrie Gazeta de Cluj.

La data de 2 martie 2017, Asociația Composesorală Cisla a formulat o cerere către Garda Forestieră Cluj, solicitând avizarea și întocmirea decontului pentru o sumă impresionantă, reprezentând contravaloarea materialului lemnos ce nu ar fi putut fi exploatat pe un teren forestier susținut a fi în proprietatea sa. Însă Garda Forestieră Cluj a respins solicitarea, motivând că nu există un temei legal pentru acordarea compensațiilor către persoanele juridice și că sumele solicitate nu sunt certe.

În ciuda apărării solide a Asociației Composesorale Cisla, care susținea că a suferit un prejudiciu real din cauza refuzului de acordare a sumelor, Garda Forestieră Cluj nu a investigat în mod corespunzător dreptul de proprietate asupra terenului în discuție. Într-o decizie care ridică semne de întrebare cu privire la integritatea sistemului judiciar, nici magistrații de la Tribunalul Cluj nu au analizat în profunzime dacă terenul în cauză era deținut în mod cert de către asociație. Țeapă?

Cu toate acestea, în septembrie 2017, magistrații de la Tribunalul Cluj au emis o hotărâre favorabilă Asociației Composesorale Cisla, recunoscând dreptul acesteia la compensații financiare. Cu toate acestea, adevărul a ieșit la iveală în curând, când Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Maramureș a confirmat că asociația nu figura ca proprietar al terenului înregistrat, iar sumele primite ca ajutoare de stat erau acordate nelegitim.

Într-o încercare de a redresa greșelile, Ministerul Apelor și Pădurilor de atunci, actualmente Ministerul Mediului, a cerut revizuirea sentinței pronunțate în 2017, susținând că instanța nu a analizat corect dreptul de proprietate al asociației asupra terenului în cauză. În cele din urmă, magistrații de la Tribunalul Cluj au decis, în ianuarie 2024, să respingă cererea de chemare în judecată a asociației și să admită revizuirea sentinței, redeschizând astfel un caz care pune sub semnul întrebării integritatea și transparența în administrația publică. Decizia, încă nefinalizată, poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare, lăsând deschisă o pagină neagră în istoria justiției românești.