City Insurance se chinuie să evite falimentul, dar are zeci de mii de dosare de daună RCA neachitate

Publicat: 30 iul. 2021, 07:45, de Ziarul Puterea, în News , ? cititori
City Insurance se chinuie să evite falimentul, dar are zeci de mii de dosare de daună RCA neachitate
Accident asigurare

Cea mai mare companie de asigurare RCA are în continuare probleme financiare. O echipă de la Inspectorul Pro a mers la un asigurator și a filmat cu camera ascunsă ce a declarat reprezentantul asiguratorului.

Cea mai mare societate de polițe RCA din România are probleme financiare. Șoferii au ajuns să aștepte și câteva luni ca să-și primească despăgubirile din dosarele de daună.

Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că „City Insurance” a declarat lichidități, care nu există în realitate. Drept urmare, ASF a destituit tot managementul companiei și a dat amenzi record, de un milion de lei, pentru fiecare manager.

Milioane de oameni şi-au asigurat maşina la City Insurance. Compania oferă poliţe ieftine iar asta i-a atras pe clienţi. De aici … şi problemele. Volumele de daună au depăşit posibilitatea asiguratorului de a le deconta, și astfel, cea mai mare societate a momentului de poliţe RCA din România are probleme financiare.

Echipa de la Inspectorul Pro a filmat dialogul cu asiguratorul cu camera ascunsă, iar discuția a fost următoarea:

Reporter: Am o cerere de despăgubire de foarte mult timp, depusă la dvs. // (el)

Reprezentant asigurator: „Nu sunteţi singura persoană care a venit, azi, ieri, alaltăieri… Sunt sute de persoane zilnic… ”

Reporter: Sute de persoane???

Reprezentant asigurator: „Păi sunt… până în luna a șaptea, am deschis aproape 16.000 de dosare…”

Reporter: Până în luna a 7-a, 16.000 de dosare neplătite?

Reprezentant asigurator: „Nu, nu, nu vorbim de neplătite. Vorbim de dosare de daună şi de reparaţii încontinuu…”

14.000 de lei are de recuperat un şofer, victimă a unui accident rutier. Maşina i-a fost declarată dauna totală şi trebuia să fie despăgubit. Din mai aşteaptă banii. Şi nu e singurul.

Echipa de la Inspectorul PRO a mers într-unul din sediile societăţii. Biroul era plin de oameni care îşi cereau drepturile.

Camera Ascunsă:

Reprezentant asigurator: „Ştiu, nu este vina mea…”

Reporter: Noi avem nevoie de bani. Am făcut planuri să cumpărăm o altă maşină… Ne bazăm pe banii aceştia…

Reprezentant asigurator: „Din cauza a foarte multe reclamaţii, neplata multor dosare.”

Mii de clienţi au depus plângeri la Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest val de reclamaţii i-a determinat pe reprezentanţii ASF să facă verificări.

„Societatea trecere printr-o perioadă foarte grea de redresare. ASF a trimis Fondul de Garantare… A destituit directorul din funcţie…” a mai explicat angajatul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a descoperit la City Insurance o posibilă fraudă. Compania declarase lichidităţi de 75 de milioane de euro într-un un cont din Elveţia, bani care nu există. Este vorba despre un fond de rezervă obligatoriu pe care orice societate de asigurări ar trebui să-l deţină în funcţie de numărul de clienţi.

Valentin Ionescu, director ASF: „S-a constatat că societatea nu avea rezervele necesare create, astfel încât – conform legii – să-şi poată plăti toate daunele în termen.”

Conform Autorităţii de Supraveghere Financiară, există negocieri pentru ca City Insurance să fie preluată de alţi acţionari. Este vorba de despre un fond de investiţii din Olanda, finanţat şi de Biserica Ortodoxă a Greciei. Tranzacţia depinde de un aviz dat de ASF. Până cel târziu în septembrie, noii acţionari au termen să aducă 150 de milioane de euro, pentru plata daunelor. Dacă nu, avizul nu va putea fi acordat.

În România, tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, calculate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, sunt orientative şi nu obligatorii.

Prin urmare, societăţile de asigurări pot practica preţuri sub aceste tarife, sau peste. Important este ca firmele să aibă rezervele necesare, de aşa natură încât atunci când volumul daunelor depăşeşte posibilităţile de decontare să nu intre în faliment. 

Citește povestea completă pe StirileProtv.ro.