Ciucă îl urechează pe Burduja: Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu cu nasul în hârtii

Publicat: 10 apr. 2023, 20:38, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciucă îl urechează pe Burduja: Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu cu nasul în hârtii
Sursă foto: zf.ro

Nicolae Ciucă îl urechează pe Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și îi atrage atenția asupra birocratizării gestionării granturilor pentru cercetare. Totodată, premierul susține că „nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni”.

În acest sens, Nicolae Ciucă îi cere public lui Sebastian Burduja, ministrul cercetării, ca în 3 luni să debirocratizeze gestionarea granturilor pentru cercetare și să propună cinci domenii prioritare în științe.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței ”Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”.

Tot în cadrul aceleași conferințe, premierul a precizat că „nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni”.

„Ca premier am datoria să fac, nu doar să vorbesc. De aceea vreau să fac două anunțuri. Primul: domnule ministru Burduja, vă rog să constituiți un grup de lucru interministerial astfel ca în cel mai scurt timp să debirocratizăm modul de gestionare al granturilor pentru cercetare. Nu este acceptabil ca un cercetător german să poată achiziționa un reactiv în 5 ore, iar un cercetător român în 5 luni. Până la semnarea granturilor de reintegrare, estimată în august-septembrie, vă solicit să avem legislația debirocratizării adoptată și operațională. Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu cu nasul în hârtii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Al doilea anunț: vă rog ca în urma acestei conferințe, ascultându-i pe cercetătorii de elită ai României, să propuneți cinci domenii prioritare în științe, domenii pe care să le aprobăm în guvern și să le finanțăm prioritar. De ce vreau acest lucru? Gândiți-vă unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat, așa cum se discuta atunci, inteligența artificială și vehiculele electrice. Să nu mai ratăm nicio oportunitate în cercetare și inovare”, a continuat premierul.