Ciucă: Participarea tinerilor la programul de Internship poate contribui la ajustarea proiectelor derulate la nivelul Guvernului

Participarea tinerilor în cadrul programului de Internship guvernamental poate contribui la modelarea, la ajustarea proiectelor care sunt în derulare la nivelul Guvernului, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a participat luni la evenimentul de lansare a Programului oficial de internship al Guvernului României – ediţia a IX-a, 2022.

„Este un demers benefic, atât pentru instituţiile guvernamentale, cât şi pentru dumneavoastră. (…) Vă oferă posibilitatea să vă faceţi o imagine reală, practică, asupra modului în care se desfăşoară activităţile, analizele şi procesele la nivel guvernamental. Şi, de asemenea, o activitate foarte importantă, vă puteţi da seama cum se derulează procesul de luare a deciziilor la nivelul fiecărei instituţii în parte. Pentru mine, personal, prezenţa tinerilor în acest program este şi mai importantă, ţinând cont că, aşa cum ne-am asumat la nivel de coaliţie, la nivelul programului de guvernare, la nivel personal, tot ceea ce facem facem pentru dumneavoastră, pentru generaţia viitoare şi văd astfel participarea la astfel de proiecte ca fiind una prin care putem să beneficiem de tot ceea ce înseamnă energia, dinamismul, optimismul tinerei generaţii şi bineînţeles contribuţia nemijlocită a fiecăruia dintre dumneavoastră la modelarea, la ajustarea tuturor proiectelor care sunt în derulare „, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul i-a încurajat pe tinerii selecţionaţi în cadrul programului să caute să-şi aducă propria contribuţie în activitatea de implementare a proiectelor în care vor fi implicaţi.

„Vă încurajez (..) să lăsaţi acolo o amprentă, nu contează, cât de mică, de care să fiţi mândri mai târziu că aţi avut, atunci când aţi lucrat în acest program, o contribuţie, aţi avut un rol în tot ceea ce a însemnat derularea practică, reală a procesului, a activităţii de implementare a proiectelor în care veţi fi implicaţi”, a declarat Ciucă.

El a punctat că participarea la Internshipul Executivului poate însemna pentru tineri şi o profilare a carierei profesionale, menţionând că mulţi dintre cei care au participat la acest program au ales, ulterior, să lucreze în administraţie, în instituţiile guvernamentale.

Şeful Executivului a subliniat şi rolul pe care tinerii îl pot juca la punerea în practică a procesului de digitalizare iniţiat de Guvern.

„Suntem angrenaţi într-un proces cât se poate de dinamic pentru digitalizarea şi transparentizarea activităţii guvernamentale pentru a face în aşa fel încât cetăţeanul să poate să acceseze cât mai facil serviciile publice. Procesul acesta nu este nici simplu şi nici nu se poate întâmpla peste noapte.(…) Vă invit să faceţi în aşa fel încât aici să aveţi un cuvânt greu de spus, pentru că, în comparaţie cu generaţia noastră, dumneavoastră aţi crescut odată cu conceptul de digitalizare”, a afirmat Ciucă.

El şi-a exprimat încrederea că la finalul acestei perioade de pregătire va primi din partea participanţilor şi un feedback „cât se poate de real, cât se poate de consistent”, cu propuneri concrete pe baza analizei şi a realităţii, aşa cum o va percepe fiecare la locul unde îşi va defăşura activitatea în următoarele două luni de zile.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a menţionat rigurozitatea procesului de selecţie a participanţilor la programul de Internship al Guvernului.

„Am plecat de la un număr de 1.736 de solicitări, iar dumneavoastră sunteţi 150, deci o rată de succes, ca să spun aşa, de sub 10%, ceea ce este în egală măsură şi onorant şi responsabil. (…) Sunt un număr important de ministere, autorităţi şi instituţii la care dumneavoastră aţi aplicat să vă petreceţi următoarele două luni de zile. Sunt absolut convins că, dincolo de entuziasmul şi de dinamismul de care amintea şi prim-ministrul, poate să fie vorba şi de un schimb de experienţă reciproc”, a declarat Neacşu.

Consilierul de stat Mara Mareş, coordonatorul Programului oficial de internship al Guvernului României pe anul 2022, le-a cerut tinerilor să fie curajoşi şi să pună întrebări legate de activitatea instituţiilor unor vor activa pe perioada programului.

„Voi, cei prezenţi astăzi aici, sunteţi cei mai buni dintre cei buni şi vă mulţumim pentru interesul pe care l-aţi acordat programului de internship şi este important să ştiţi că este o oportunitate relevantă în cariera voastră şi în creşterea voastră profesională, la fel cum e important să ştiţi că şi pentru noi, pentru instituţiile publice la care voi vă veţi desfăşura programul de internship este tot o mare oportunitate. (…) Fiţi curajoşi şi puneţi întrebări, contestaţi normele pe care poate le veţi găsi în ministere sau în autorităţile unde vă veţi desfăşura activitatea atunci când simţiţi că lucrurile pot fi făcute mai bine”, a declarat Mara Mareş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...