CJUE dezbate sesizarea României privind mandatul de arestare pentru Paul de România

Publicat: 24 iun. 2024, 12:36, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
CJUE dezbate sesizarea României privind mandatul de arestare pentru Paul de România
Sursa foto: digi24.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene va dezbate, luni, sesizarea României privind mandatul european de arestare pentru Paul de România, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Curtea de Apel Brașov a făcut această sesizare după ce instanțele din Franța și Malta au refuzat să-l extrădeze pe Paul de România, care a fugit din țară după condamnarea definitivă în dosarul „Ferma Băneasa”.

„Astăzi va fi termen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanța din România în cazul Prințului Paul. Este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Brașov, care vizează aspecte privind respectarea legislației UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării Prințului Paul. Cazul este deosebit de important pentru statul român şi mă bucur că a fost admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgență. Faza scrisă s-a finalizat, toate părțile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere, iar astăzi va fi faza audierilor”, a precizat Alina Gorghiu, într-o declarație de presă.

Ea a precizat că opinia Comisiei Europene a fost aliniată cu cea a statului român.

„Aceasta a propus Curții să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare (MEA) de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplul motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași MEA emis împotriva aceleiași persoane și pentru aceleași fapte.

În plus, Comisia a arătat că un stat membru nu poate refuza executarea unui MEA doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanței de condamnare, fără a fi constatate deficiențe sistemice sau motive întemeiate și serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental.

Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară. Şi pentru acest lucru le mulţumesc colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române și tuturor autorităţilor implicate”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Context

În luna mai, un judecător din Malta a refuzat extrădarea lui Paul de România, condamnat definitiv pentru corupție în dosarul „Ferma Băneasa”.

La sfârșitul lunii aprilie 2024, Paul de România a fost găsit în Malta.

Pe 27 iunie 2022, a fost prins pe stradă în Paris, prezentând la verificări un pașaport britanic. În septembrie, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Curții de Apel Paris și plasat sub control judiciar.

În 2024, o instanță din Franța a refuzat definitiv să-l extrădeze pe Paul de România. Alina Gorghiu a explicat că instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România, specificând că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.