Joe Biden interzice importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin

Președintele american Joe Biden a spus că președintele rus Vladimir Putin nu va avea niciodată succes în cucerirea întregii Ucraine.

„Putin pare determinat să continue pe calea sa criminală indiferent de costuri. El a făcut deja ca două milioane de ucraineni să fie refugiați. Rusia ar putea să continue să macine în avansul ei cu un preț oribil, însă asta este deja clar: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin.

Putin ar putea să ia un oraș, însă nu va reuși niciodată să dețină țara. Și dacă nu răspundem astăzi asaltului lui Putin asupra păcii și stabilității globale, costul libertății și cel pentru poporul american va fi chiar mai mare mâine”, a declarat Biden la Casa Albă, citat de CNN.

Biden a felicitat poporul ucrainean pentru rezistența în fața războiului.

„Au inspirat lumea cu bravura, patriotismul și determinarea lor sfidătoare de a trăi liberi. Războiul lui Putin a provocat suferințe enorme și pierderi omenești nenecesare în rândul femeilor, copiilor, tuturor din Ucraina – atât Ucrainei și, aș putea spune, și rușilor”, a mai adăugat președintele SUA.

Declaraţiile liderului de la Casa Albă au fost făcute într-un discurs în care a anunţat un embargo asupra importurilor americane de petrol şi gaze ruseşti pentru a ”da o nouă lovitură puternică” preşedintelui Vladimir Putin.

El a cerut, de asemenea, Congresului să adopte un plan de ajutor umanitar şi militar de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Vom continua să sprijinim poporul ucrainean curajos care luptă pentru ţara sa”, a spus el.

Sprijinul pentru Ucraina, invadată de forţele ruse la 24 februarie, se bucură de o unanimitate politică rară în Congresul american, oficialii aleşi de ambele părţi cerându-i preşedintelui Joe Biden să crească presiunea asupra Moscovei.

Știrea inițială

Preşedintele american, Joe Biden, este aşteptat să anunţe, marţi, interzicerea importurilor ruseşti de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia, potrivit CNN.

SUA vor face mişcarea unilateral, fără cooperarea aliaţilor săi europeni, din cauza dezacordului dintre naţiunile europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaze ruseşti. Statele UE sunt mult mai dependente de la energia rusă decât SUA. Oficialii americani au convenit că o astfel de decizie nu ar cauza probleme majore pentru SUA.

Biden urmează să facă anunţul la ora 10.45 a.m. ET (17.45, ora României). Importurile americane din Rusia reprezintă o mică parte din domeniul energetic al SUA, aproximativ 8% în 2021, din care doar 3% ţiţei. Casa Albă analizează de mai bine de o săptămână decizia de a întrerupe aceste importuri.

Oficiali ai administraţiei Biden s-au deplasat în Venezuela în weekend pentru discuţii cu privire la posibilitatea de a permite ţării să-şi vândă petrolul pe piaţa internaţională, pentru a înlocui combustibilului rusesc.

Purtătoarea de cuvânt a Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a anunţat, marţi dimineaţă, că proiectul de lege privind interzicerea importului gazelor din Rusia este în continuare în discuţie. De asemenea, proiectul va include şi alte articole, potrivit unui consilier democrat.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole