Comisia Europeană a cerut Băncii Europene pentru Investiţii să finanţeze sectorul apărării

Publicat: 06 mart. 2024, 06:12, de Vasile Bahrim, în ECONOMIE , ? cititori
Comisia Europeană a cerut Băncii Europene pentru Investiţii să finanţeze sectorul apărării

Comisia Europeană a solicitat marți Băncii Europene pentru Investiții (BEI) să-și reconsidere politicile pentru a finanța proiecte din sectorul apărării.

Solicitarea de la Comisie vine în contextul în care tensiunile geopolitice au determinat statele europene să își intensifice eforturile de producție în domeniul apărării.

BEI se clasează drept cea mai mare instituție financiară multilaterală din lume, cu active totale de 544,6 miliarde de euro.

Decizia Comisiei este însă întâmpinată cu reticență de unele state, preocupate de potențialele implicații ale finanțării apărării asupra ratingului de credit al BEI.

Regulile actuale exclud proiectele militare

BEI este deţinută de guvernele UE, iar situația necesită un acord între cele 27 de guverne ale blocului pentru a modifica reglementările actuale, care exclud explicit proiectele militare și de apărare din sfera de finanțare a BEI.

Această inițiativă face parte dintr-o strategie mai amplă a Comisiei de a stimula capacitatea de apărare a UE.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a subliniat sentimentul de urgență generat de agresiunea rusă, accentuând nevoia consolidării industriei de apărare.

Guntram Wolff de la think tank-ul Bruegel argumentează că implicarea BEI în finanțarea apărării este puțin probabil să afecteze ratingul de credit al băncii.

Wolff subliniază robustețea financiară a BEI, precum și garanțiile guvernamentale implicite ce stau la baza activității băncii.

BEI poate oferi împrumuturi pentru proiecte cu dublă utilizare, civilă și militară, manifestând flexibilitate pentru a include mai multe tipuri de proiecte de apărare.

BEI poate strânge fonduri mai ușor decât guvernele mai puţin cotate

Acest aspect ar putea fi în special favorabil pentru țări precum Polonia sau statele baltice, care ar beneficia de condiții mai avantajoase de finanțare datorită ratingului triplu A al BEI.

Inițiativa Comisiei reflectă un efort mai amplu, de consolidare a securității și independenței strategice la nivel european.