Eurodeputaţii români: Comisia Europeană să ia măsuri pentru combaterea ştirilor false cu privire la COVID

Mai mulţi eurodeputaţi români din grupul Renew Europe au cerut Comisiei Europene, într-o scrisoare deschisă, să ia măsurile necsare pentru combaterea campaniei de ştiri false de pe reţelele de socializare şi din media cu privire la pandemia de Covid-19.

Cei care au inițiat scrisoarea sunt Vlad Marius Botoş şi Vlad Gheorghe, europarlamentari USR.

În document este solicitat Comisiei Europene să ia în considerare o anchetă la nivel european legat de campania de ştiri false, dar şi planuri de recunoaştere şi combatere eficientă a unor astfel de campanii viitoare.

Privim de luni de zile cum situaţia din România devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Încercăm să facem tot ce ţine de noi să convingem oamenii să se vaccineze, scriem pe paginile noastre de socializare, comunicăm public, trimitem mesaje prietenilor, cunoscuţilor, încercăm să răspundem la toate întrebările legate de virus.

Cu toate acestea, ştirile false despre pandemie, despre existenţa coronavirusului, despre utilitatea vaccinurilor se răspândesc într-un ritm alarmant pe paginile de socializare, dar şi în media. Nu am mai asistat niciodată la o campanie de manipulare atât de mare şi parcă atât de ţintită”, declară Vlad Botoş.

Campaniile de fake news au urmări tragice, sunt mii de oameni care peste tot în Europa şi-au pierdut viaţa ascultând mesajele false propagate pe platformele sociale şi de către publicaţii de o anumită factură. Acest tip de propagandă nu aduce doar like şi shares, ci creează rupturi în societate şi erodează iremediabil încrederea în ştiinţă, în viitor, într-un trai mai bun împreună. Mai mult, au fost stabilite numeroase legături inclusiv financiare ale acestor campanii de fake news cu Rusia şi China, este o clară ameninţare la securitatea naţională a statelor, inclusiv a României şi a Uniunii ca întreg. În interesul tuturor cetăţenilor europeni, trebuie să acţionăm urgent!”, a spus Vlad Gheorghe.

USR a susţinut campanii directe de informare, în stradă, cu privire la virus şi la utilitatea vaccinării. Vaccinul a fost achiziţionat la nivel de Uniune Europeană pentru a acoperi nevoile de vaccinare ale fiecărui stat membru, iar majoritatea dintre acestea au ajuns la o rată de vaccinare de peste 70%, ceea ce a dus la eliminarea restricţiilor şi la o reluare a activităţii normale a sistemelor sanitare din statele respective.

Scrisoarea este susţinută de mai mulţi europarlamentari USR din grupul Renew Europe, printre care Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Alin Mituţa, Ramona Strugariu şi Nicu Stefanuţă.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Știri false ? Cine l-a ucis pe Colin Powell?
    În ultimele două săptămâni, COVID-19 a lovit persoane cunoscute. Fostul secretar de stat Colin Powell, care fusese complet vaccinat.
    Citând una dintre melodiile sale preferate: „ Don’t Stand So Close to Me ”. Dar nu ai nevoie de o armă pentru a ucide oameni de la mică distanță. Ai nevoie doar de plămâni și de indiferență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole