Comoara de la malul Dunării pe care românii au lăsat-o în paragină. A fost mândria Europei, acum e scoasă la vânzare pe OLX

Publicat: 10 aug. 2023, 06:30, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Comoara de la malul Dunării pe care românii au lăsat-o în paragină. A fost mândria Europei, acum e scoasă la vânzare pe OLX

Moara Violatos a fost o moară cu aburi din municipiul Brăila, construită după planurile lui Anghel Saligny și inaugurată în anul 1898. Clădirea se află pe lista monumentelor istorice din județul Brăila. Familia Violattos a venit în Brăila la începutul anilor 1800, ei ocupându-se de la început de comerțul cu grâne. Astăzi, proprietarii vând clădirea pe OLX și Storia.

Numele „Moara Violatos” își are originea în numele proprietarului său, Panait Violatos, unul dintre membrii celebrei familii Violatos, care dețineau diverse afaceri în Brăila. Fiecare frate Violatos se ocupa de o afacere distinctă în oraș. Înainte de a-și ridica propria sa moară, Panait Violatos a fost asociat cu Moara Millas, o altă importantă moară din Brăila, între anii 1889 și 1892. Aceasta din urmă a fost distinsă cu medalia de argint la Expoziția Internațională de la Paris.

Deși România nu se afla pe lista țărilor oficial participante, mai multe companii private, inclusiv Moara Millas din Brăila, au reprezentat țara la această expoziție. În 1896, Moara Violatos a fost construită, stabilindu-se ca una dintre cele mai moderne mori din sud-estul Europei, cu una dintre cele mai mari capacități de producție. Inițial, construirea ei a stârnit controverse, iar Parlamentul României a discutat asupra implicațiilor sanitare ale construirii unei mori cu aburi pe malul Dunării.

Clădirea cu șase etaje, a cărei construcție a fost demarată după proiectul ingenios al lui Anghel Saligny, cuprindea depozite imense pe două etaje, fiind conectată la Dunăre printr-un tunel subteran. Aici funcționa o instalație specială ce transfera cerealele din șlepuri direct în fabrică. Moara opera neîntrerupt, cu motoare pe abur și instalație electrică, fiindu-i necesară o echipă de muncitori specializați aduși din alte țări. Zilnic, peste 100 de tone de făină erau prelucrate, iar aceasta era exportată în țări din Orientul Mijlociu și nordul Africii.

În 1948, în contextul naționalizării, întregul patrimoniu al Morii Violatos a fost preluat de stat. În perioada comunistă, clădirea și-a schimbat multiple destinații, iar din 2000 a fost închisă în totalitate, putând fi admirată doar din exterior. O particularitate interesantă menționată în diverse descrieri tehnice ale clădirii este că aceasta era susținută de 148 de piloni din lemn de cedru importați din Libia, protejați cu straturi de uleiuri naturale extrase din diverse rășinoase și gudron.

De peste 25 de ani Moara Violatos a fost lăsată în paragină

Numele, Violatos, îi vine de la familia care a avut-o în grijă și care se ocupa cu comerțul cu grâne, care alături de o altă familie cu origini grecești și deschide o fabrică de pâine. „În epocă se numea Fabrica de făină Panait Violatos, cea mai impozantă şi mai perfecționată instalație din toată țara şi, probabil, din întregul Orient, care, prin instalaţia electrică, oferea de pe Dunăre o priveliște feerică. Panait Violatos a fost între 1889-1892 asociat la Moara Milas, premiată cu medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris. Apoi a demarat ambiţiosul proiect al construirii celei mai moderne mori din sud-estul Europei.

A fost construită fără aprobarea consilierilor comunali şi în ciuda interpelării făcute de senatorul Butărescu despre violarea legii sanitare în cazul amplasării morilor cu aburi pe malul Dunării. Dat fiind nivelul ridicat al pânzei freatice, pentru construirea ei s-a recurs la plantarea unor piloţi din stejar, înmuiaţi în catran, la mare adâncime”, scrie istoricul Ioan Munteanu în „Monumentele istorice ale oraşului Brăila”.

Până la Revoluția din ’89, pe clădire era inscripționat „Ceaușescu și poporul”.

Moara Violatos a fost declarată monument istoric

În anul 2004, Moara Violatos a primit onoarea de a fi declarată monument istoric de arhitectură, recunoscându-i astfel valoarea și semnificația sa în peisajul cultural și istoric al Brăilei.

Însă situația actuală a Morii Violatos rămâne încertă, cu umbre de incertitudine ce planează asupra ei. Ultimul moștenitor al moarei din Brăila a trecut în neființă în anul 2015, lăsând în urmă o moștenire complicată. În urma unui proces juridic ce a durat peste un deceniu, moștenitorii au optat pentru măsuri compensatorii în bani, renunțând astfel la restituirea în natură conform hotărârii instanței. Prin urmare, Moara Violatos continuă să facă parte din patrimoniul orașului Brăila.

Scoasă la vânzare pe OLX

Paradoxal, chiar dacă statutul său de monument istoric ar trebui să ofere protecție și prețuire, proprietarii au ales să o lase într-o stare de abandon, ignorând astfel valoarea sa culturală și peisagistică. Mai mult, deteriorarea vizibilă a clădirii afectează și priveliștea Falezei Dunării, pe care o străjuiește.

Cu toate că își păstrează o importanță semnificativă din punct de vedere istoric, Moara Violatos a fost inclusă în lista de oferte de pe platforma de vânzări OLX, semn că proprietarul intenționează să se despartă de aceasta. Cu toate acestea, suma solicitată în anul 2022, în valoare de 480.000 de euro, denotă o evaluare plină de optimism și nu ține cont de costurile substanțiale necesare pentru restaurarea și reparațiile imediate pe care clădirea le impune.

Această sumă impresionantă nu reflectă pe deplin necesitățile financiare necesare pentru aducerea Moarei Violatos la o stare de funcționare adecvată și restaurarea sa la gloria de altădată. În acest fel, viabilitatea unei eventuale achiziții devine neclară, iar Moara Violatos continuă să vegheze asupra trecutului într-o stare de paragină.

Această moară, ce deține un loc esențial în istorie, devine astfel un martor silențios al unor epoci strălucitoare, dar și al eforturilor fluctuante ale societății de a menține o legătură cu patrimoniul său cultural. Pe măsură ce vremea și neglijența pun amprente asupra acestei clădiri, povestea Moarei Violatos devine și mai prețioasă, amintindu-ne de responsabilitatea noastră de a proteja și conserva elementele cheie ale trecutului nostru, pentru ca și generațiile viitoare să poată trăi și învăța din această comoară istorică.

Pe platforma dedicată imobiliarelor – Storia.ro, Moara Violatos a fost scoasă la vânzare la prețul de 462.000 de euro, adică 429 de euro pe metru pătrat.