Comoara din tezaurul Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați, 85 de gravuri desenate de Rembrandt

Publicat: 08 apr. 2024, 23:00, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Comoara din tezaurul Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați, 85 de gravuri desenate de Rembrandt
Comoara din tezaurul Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați, 85 de gravuri desenate de Rembrandt

În seiful în care este păstrat tezaurul Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați se află, pe lângă 3.000 de stampe și 12 incunabule și o colecție de 85 de gravuri ale celebrului pictor Rembrandt Harmenszoon van Rijn, unul dintre cei mai mari pictori ai lumii.

Această colecție care conține cele 85 de gravuri ale celebrului pictor Rembrandt a fost donată în 1897 de fondatorul bibliotecii, istoricul și academicianul gălățean Vasile Alexandrescu Urechia, care a cheltuit o avere pentru achiziționarea acestor gravuri de la Paris.

85 de gravuri desenate de Rembrandt, în tezaurul Bibliotecii „V.A. Urechia” din Galați

Cele 85 de gravuri desenate de Rembrandt sunt incluse într-un catalog intitulat  „Recueil de Quatre-Vingt-Cinq Estampes originales, Têtes, Paysages et différents Sujets, dessinées et gravés par Rembrandt”.

Catalogul păstrat la biblioteca  „V. A. Urechia” cuprinde în total 116 lucrări, dintre care 85 sunt desenate şi gravate de Rembrandt, iar alte 31 sunt reproduceri ale altor artişti după lucrările maestrului flamand.

Albumul a fost realizat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către Piere-Francois Basan, un cunoscut gravor, anticar şi editor de stampe francez. Gravurile sunt realizate după plăcile originale ale lui Rembrandt, plăci pe care Pierre Francois Basan le-a achiziţionat, în 1786, de la Amsterdam, cu prilejul licitației averii Watelet.

Valoarea actuală a gravurilor lui Rembrandt, de ordinul milioanelor de euro

Colecția de gravuri desenate de Rembrandt a fost cumpărată de cărturarul V.A. Urechia, care a fost deputat și senator de Covurlui (Galați), iar în 1890 a fondat Biblioteca de la Galați, prin donarea a 6.000 de cărți. V.A Urechia a cumpărat gravurile  de la o licitaţie publică, organizată în Franţa, plătind o sumă de 1.000 de franci aur, care la vremea aceea însemna o avere.

Acum, cele 85 de gravuri sunt evaluate la o valoare cu mult mai mare decât echivalentul în euro a celor 1.000 de franci aur din 1897. Potrivit unor evaluatori de artă, valoarea lor ar fi de ordinul milioanelor de euro. Reprezentanții Bibliotecii din Galați au început demersurile pentru evaluarea celor 85 de gravuri.

De la scene biblice la Saskia și oameni năpăstuiți

Tematica gravurilor lui Rembrandt este cât se poate de diversă. „Predomină temele religioase, compoziții cu oameni simpli, năpăstuiți, autoportetul lui Rembrandt, potretul soției sale, Saskia. Sunt experienţele de viaţă ale lui Rembrandt. Principalele teme, motive, reprezintă autoportretele, şase la număr. Avem şi autoportretul realizat în 1636, cu Saskia, care e soţia lui.

Mai sunt teme biblice <<Fuga în Egipt>>, <<Întoarcerea fiului risipitor>>, <<Învierea lui Lazăr>>, tema bătrânilor la care o regăsim chiar pe mama sa, tema cerşetorilor, a oamenilor umili, avem patriarhi, teme orientale, exotice, nuduri. Reprezentativ pentru acest album este clar-obscurul lui Rembrandt, care a menţinut puterea de fascinaţie, a creat o adevărată atmosferă poetică”, spune custodele colecției bibliotecii. Publicul are acces, poate admira aceste gravuri, dar numai în prezența custodelui și în condiții foarte stricte.

Comoara din seiful Comisiei Europene a Dunării

Catalogul cu gravurile lui Rembrandt se află în tezaurul bibliotecii alături de alte 3.000 de stampe, de la stampă istorică și documentară sau stampe cu scene militare, la stampa de ornament, dar și alături de cărți rare.

Aceste opere de mare valoare sunt păstrate la „Colecţii Speciale”, într-o încăpere cu o uşă din fier care cu greu poate fi mișcată. Această încăpere a fost de fapt seiful de bază al Comisiei Europene a Dunării, care timp de câteva decenii a avut sediul la Galați, în actualul sediu al bibliotecii.

Între cărțile valoroase se află 12 incunabule, tipărituri realizate în perioada de început a tiparului, până la anul 1500. Cel mai vechi incunabul este de la 1472. Este vorba de „De consolatione Theologicae”, de Johannes de Tambaco.

Din cele douăsprezece, un număr de 7 incunabule au fost evaluate și clasate și se află deja în Patrimoniul Cultural Național.

Biblioteca de la Galați, înființată prin donația de carte a lui V. A. Urechia și Decretul Regelui Carol I

Biblioteca a fost înființată de către marele academician și istoric Vasile Alexandrescu Urechia, prin donația personală a peste 6.000 de unități de bibliotecă.

Oficial, biblioteca din Galați a fost înființată prin Decretul Regal nr 3.382 din 7 decembrie 1889, semnat de Regele Carol I.

Chiar și Regele Carol I a făcut o donație Bibliotecii de la Galați. Pe 12 octombrie 1893, Regele Carol I, a venit la Galați însoțit de Dimitrie Sturdza și a vizitat și biblioteca înființată prin decretul regal, dar și pentru a face propria donație pentru colecția bibliotecii.

Regele Carol I a donat bibliotecii 24 de medalii și 52 de cărți tipărite între anii 1870-1892 iar a donat Sturdza 90 de monede.

Cine a fost Vasile Alexandrescu Urechia

Fondatorul bibliotecii din Galați, Vasile Alexandrescu Urechia (1834-1901)  a fost istoric, scriitor, om politic, profesor la Universtitățile din Iași și București, membru fondator al Academiei Române și membru corespondent al academiei spaniole.

A fost un energic susținător al Unirii Principatelor, dar și primul român care a înființat un ziar al diasporei românești. Asta se întâmpla în 1857, la Paris. Ziarul se numea „Opiniunea” și era un ziar în care se milita foarte mult pentru ideea Unirii Moldovei cu Țara Românească. În 1858, V.A. Urechiaa editat ziarul unionist „Zimbrulu și Vulturulu”.

Ca istoric, a editat numeroase culegeri de documente și hrisoave interne și externe, a scris o Istorie a Românilor în 14 volume și o Istorie a Școalelor în 4 volume. În calitate de om politic, a fost deputat și senator PNL de Covurlui, cum se numea la vremea aceea județul Galați.