Conducere ilegală, timp de o lună, la o companie din România. Ministerul Fondurilor Europene, sesizat pentru efectuarea de plăţi nelegale

Publicat: 24 iul. 2025, 16:17, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Conducere ilegală, timp de o lună, la o companie din România. Ministerul Fondurilor Europene, sesizat pentru efectuarea de plăţi nelegale
sursa foto: Ziarul PUTEREA

Timp de aproape o lună, Compania de Apă Olt a funcționat cu o conducere numită ilegal, potrivit declarațiilor făcute de președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu. Situația a fost posibilă după ce primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a girat pentru un Consiliu de Administrație incomplet, care nu avea cvorum legal pentru a lua decizii. În această perioadă, conducerea provizorie a semnat plăți din fonduri europene, încălcând legea și provocând prejudicii.

Companie cu o conducere numită ilegal

Marius Oprescu a explicat că faptele s-au petrecut în această primăvară, între expirarea mandatului vechiului Consiliu de Administrație și numirea unuia nou.

„Au avut doar trei membri în Consiliul de Administrație, iar Consiliul este format din șapte membri. Atât timp cât ai trei membri, spune și legea și statutul companiei că nu poți funcționa până nu ai cel puțin patru”, a precizat Oprescu.

În lipsa cvorumului necesar, a fost numit ilegal încă un membru, doar pentru a ajunge la un număr minim care să permită desemnarea directorilor.

„Au pus directorii Companiei de Apă Olt printr-o procedură ilegală, ca să fie clar. Iar în cele trei săptămâni în care au condus ilegal, au semnat plăți pe fonduri europene, lucru extrem de grav”, a subliniat președintele CJ Olt.

Demersuri făcute către instituțiile competente

În fața acestei situații, Marius Oprescu a anunțat că a sesizat toate instituțiile abilitate.

„Am făcut toate demersurile necesare către Ministerul Fondurilor Europene, AMEPIP, ANRSC și Registrul Comerțului. Vorbim de o companie care gestionează fonduri europene și care, timp de trei săptămâni, a fost condusă de o echipă numită ilegal”, a declarat Oprescu.

Potrivit acestuia, nu doar lipsa de cvorum este o problemă, ci și intenția clară de a acoperi ilegalitatea. „Situația este cunoscută, iar faptele nu vor rămâne fără efecte. Nu vorbim doar de o greșeală administrativă, ci de o încălcare directă a legii în gestionarea banului public”, a adăugat el.

Primar preocupat de atacuri politice

Oprescu a criticat și modul în care primarul Mario De Mezzo gestionează activitatea administrativă în Slatina, afirmând că edilul preferă să atace adversarii politici în loc să-și respecte promisiunile.

„Primarul Slatinei își păstrează linia cu care și-a început mandatul, aceea de a acoperi incompetența prin atacuri politice. Într-un an de zile nu și-a onorat nicio promisiune, iar în același timp, deja există un dosar de corupție care vizează conducerea Primăriei Slatina”, a spus Marius Oprescu.

„Eu sunt de 13 ani în Consiliul Județean și nu am avut niciodată un dosar penal pentru fapte de corupție. Cred că vor mai veni și alte dosare peste actuala conducere, pentru că gestionează haotic și fără respectarea legii”, a conchis el.