Confirmare CE: România a trimis o cerere de plată de 2 miliarde de euro  din PNRR

Publicat: 18 dec. 2023, 15:45, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Confirmare CE: România a trimis o cerere de plată de 2 miliarde de euro  din PNRR

Comisia Europeană a confirmat, luni, că România a trimis, vineri, o cerere de plată în cadrul Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă în sumă de două miliarde de euro. Banii sunt pentru investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic şi securitatea cibernetică.

Cereri de plată au mai trimis și alte două state – Cipru și Slovacia, după cum se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Solicitarea trimisă vineri de România este cea de-a treia cerere de plată și are o valoare de 2 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi (fără prefinanţare), referindu-se la un total de 68 de etape şi 6 ţinte.

Aceste fonduri vor acoperi reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică sau competenţe digitale pentru serviciile publice. De asemenea, se are în vedere administraţia fiscală, mobilitatea urbană, siguranţa rutieră, reîmpădurirea, economia circulară şi educaţia, transportul public urban şi regional; infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice şi infrastructura de biciclete.

România dispune prin Planul general de redresare şi rezilienţă al României de fonduri în valoare de 28,5 miliarde de euro (13,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro în împrumuturi).

Vineri, și Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunțase că țara noastră a trimis spre aprobare cererea de plată III din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde euro, fiind urmărite 74 ţinte/jaloane.

Cerere de plată și din partea Ciprului și a Slovaciei

Tot vineri, CE a mai primit o a doua cerere de plată a Ciprului în sumă de 152 milioane de euro, sub formă de granturi (fără prefinanţare). Aceasta se referă la un total de 33 de etape şi 5 ţinte.

Banii vor fi utilizați pentru acoperirea de reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii cum ar fi sănătatea publică, educaţie, eficienţă energetică şi energie regenerabilă. Alte domenii vizate: protecţia împotriva incendiilor forestiere şi inundaţiilor, managementul apei, agricultură, cercetare şi inovare, sprijin financiar pentru întreprinderi, digitalizarea administraţiei publice, fiscalitate şi anti-corupţie.

În total, Cipru va fi finanţat cu 1,22 miliarde de euro (0,2 miliarde de euro în împrumuturi şi 1,02 miliarde de euro în granturi).

În același timp, Slovacia a depus cea de-a patra cerere de plată în valoare de 799 milioane de euro, sub formă de granturi (fără prefinanţare), fiind acoperit un total de 15 etape. Banii acoperă reforme transformatoare în domenii precum transportul durabil, educaţia, sănătatea, mediul de afaceri. De asemenea, se urmărește consolidarea luptei împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea sustenabilităţii sistemului de pensii. Slovacia are la dispoziție în total o sumă de 6,4 miliarde de euro.

Comisia va evalua cererile de plată ale celor trei state şi apoi va trimite Comitetului Economic şi Financiar evaluările preliminare ale îndeplinirii etapelor şi obiectivelor necesare pentru această plată. ​