Conflictul Hamas-Israel lovește în turismul românesc. Pierdem peste 1,2 mld de lei

Publicat: 25 oct. 2023, 18:00, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Conflictul Hamas-Israel lovește în turismul românesc. Pierdem peste 1,2 mld de lei

Până în 2019, fluxul turistic bilateral israeliano-român era la cote înalte, iar după pandemie părea să-și revină. Conflictul declanșat între Hamas și Israel a schimbat dramatic lucrurile „Pe termen scurt, s-a pierdut relația-turistică România-Israel și invers”, a declarat pentru Puterea.ro, Traian Bădulescu, consultant în turism.

Până la 7 octombrie a.c., România avea lunar câte 50 de grupuri aflate în pelerinaj în Țara Sfântă, plus turiștii care mergeau în city break-uri sau pentru turism cultural acolo. La rândul lor, israelienii veneau de ani buni la noi fiindcă se simțeau în siguranță aici și le plăceau locurile, fiind bine primiți. Înainte de pandemie, la nivelul anului 2019, „recordul de turiști israelieni în România era de 234.500 de turiști, pe locul doi ca număr de turiști în țara noastră și pe locul I ca turiști sosiți în București. Românii mergeau în Israel între 70.000 și 100.000 de turiști, cei mai mulți pentru pelerinaje, dar și pentru turism cultural, alegând ca destinații Ierusalim, Tel Aviv sau stațiunea de la Marea Roșie – Eilat)”, a spus pentru Puterea.ro, Traian Bădulescu, consultant în turism. Declanșarea conflictului din Fâșia Gaza a oprit activitățile turistice bilaterale, nu doar noi aveam turiști-pelerini în Israel, ci și Israelul avea turiști în România. După acest moment, majoritatea lor s-au întors acasă, aproape nimeni nu și-a mai prelungit sejurul. „Dacă nu era acest conflict, speram ca numărul vizitatorilor israelieni în România să-și revină anul viitor la cel din 2019. La acest moment, pe termen scurt, s-a pierdut relația turistică România-Israel!”, mai spune Bădulescu. Războiul declanșat în Orientul Mijlociu lovește astfel puternic și turismul românesc, din această cauză pierdem în jur de 1,2 miliarde de lei, aproximativ 200.000 de euro, atât erau încasările turistice ale României de pe urma turiștilor israelieni în țara noastră, la momentul 2019.

„Israelul s-ar putea să fie blocat cel puțin câteva luni. Au mai avut conflicte destul de des acolo, dar nu precum cel din prezent, imediat ce lucrurile s-au detensionat, turismul s-a reluat. Acum nu avem de unde să știm cât va dura. Israelul a fost blocat și în pandemie, timp de doi ani 2020-2021, începutul lui 2022, din cauza condițiilor severe de carantină. Nu se pleca și nu se intra în Țara Sfântă, lucrurile tocmai începuseră să reintre în normal. Vom vedea cât va dura de această dată blocajul turistic!”.

Traian Bădulescu spune că românii care și-au ales pachete pentru Israel vor fi reprogramați pentru când situația în regiune se va calma sau vor fi redirecționați spre Egipt, Iordania sau alte destinații. După 7 octombrie, românii continuă să-și rezerve diverse excursii și vacanțe, dar sunt cu mai multă băgare de seamă în alegerea destinațiilor. „Pun mai multe întrebări la agenții și își îndreaptă atenția spre locurile mai sigure. Egipt și Iordania, unde nu sunt niciun fel de probleme cu turiștii români, rămân favorite și avem destul de mulți turiști acolo. Să știți că nu doar conflictul din Israel a lovit în turismul românesc și după declanșarea conflictului din Ucraina am avut o scădere a turismului, mai ales din țările mai depărtate de România, SUA, Japonia. În general, țările vecine care sunt mai la curent cu ceea ce se întâmplă în zonă nu au probleme să-și trimită turiștii la noi fiindcă sunt mai bine informați asupra a ceea ce se întâmplă, pe când cei aflați mai departe de zonă au mai multe semne de întrebare.”