Milioane de euro intră în buzunarele membrilor Consiliilor de administrație din energie. Românul plătește facturi din ce în ce mai mari!

O găselniță a politicienilor pentru achitarea datoriilor de partid a fost înființarea de Consilii de administrație sau de supraveghere pe lângă regiile autonome sau alte tipuri de entități cu capital de stat. Astfel, lunar, în buzunarele membrilor acestor consilii intră milioane de euro.

Sinecuri pentru membrii partidelor politice

Astfel, membrii care au servit destoinic partidul, dar și copiii, soțiile, soții și-au găsit locuri călduțe în aceste consilii, fără să facă mai nimic. Mulți dintre ei nu au nici studii compatibile cu domeniul pe care ar trebui să-l deservească.

Deși în Parlament există o propunere legislativă pentru micșorarea idemnizației și a numărului de membri ai Consiliilor de administrație sau de Supraveghere, aceasta nu a primit avizele necesare.

Ce tip de societăți au Consilii de administrație sau de supraveghere?

– regii autonome înfiinţate de stat sau de o unitate administrativ-teritorială;

– companii şi societăţi naţionale, societăţi la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic, majoritar sau la care deţine controlul;

– societăţi la care una sau mai multe întreprinderi publice prevăzute anterior deţin o participaţie majoritară sau o participaţie care le asigură controlul.

În teorie, consiliul de administraţie este format din 3 – 7 membri, cu experienţă în îmbunătăţirea performanţei societăţilor sau a regiilor autonome pe care le-au administrat sau condus.

În practică, toate Consiliile merg pe numărul maxim de membri.

250.000 de euro ne costă doar un singur Consiliu, într-un an

Există cca 1.500 de asemenea consilii cu cel puțin 7 membri fiecare care sunt plătiți cu sume foarte mari, raportat la munca prestată. Idemnizațiile conțin o parte fixă și una variabilă. Astfel, un simplu membru ajunge să câștige cel puțin 175.000 de lei net, într-un an (cca 15.000 lei/lunar), doar pentru că face act de prezență la 4 ședințe lunare. Pot fi și mai multe ședințe lunare și, astfel, idemnizațiile cresc.

Făcând un simplu calcul doar pentru idemnizațiile unui singur Consiliu de administrație, acestea ajung la peste 250.000 de euro pe an. Suma totală plătită membrilor tuturor Consiliilor depășește 500 de milioane de euro sau mai mult, într-un an.

Practic, în fiecare an, pierdem 100 Km de autostradă, dacă estimăm la 5 milioane de euro un kilometru.

Iar, în domeniul energiei nu e doar un consiliu! Printre cele mai cunoscute entități în domeniul energiei sunt: ROMGAZ, Transelectrica, Hidroelectrica, CEO Transgaz etc…

Să exemplificăm doar două mari companii ROMGAZ și Transelectrica.

Consilii de administrație: ROMGAZ

ROMGAZ cel mai mare producător de gaze din România are un Consiliu de administrație format din 7 membri:

După cum se vede, există două, trei persoane care au legătură cu domeniul, restul sinecuri de partid.

Consilii de supraveghere: TRANSELECTRICA

Transelectrica este deţinută în proporţie de 58,7% de statul român prin Secretariatul General al Guvernului şi 41,3% de alţi acţionari. Societatea este administrată într-un sistem dualist, de către un Directorat, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere.

Consiliul de supraveghere e format din:

  • Cătălin Andrei Dascăl – Fostul administrator judiciar al SC Dinamo 1948 SA – achitat în final, în 2022, în dosarul în care au fost implicați avocatul Valentin Cristian Gheorghiţă, acuzat de bancrută frauduloasă, Ionuț Negoiță şi Elena Cosma, pentru complicitate la bancrută frauduloasă. În prezent, este administrator judiciar la ROMSTRADE, firma lui Nelu Iordache.;
  • Costin Mihai Păun – inginer, singurul care, conform CV-ului, are experiență în domeniu;
  • Teodor Atanasiu – fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu şi prim-vicepreşedinte al PNL;
  • Alexandru-Cristian Vasilescu – secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului numit printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă.;
  • Gheorghe STERP VINGĂRZAN – activează în politică din anul 2005, PNL Sibiu, vânător de funcții publice. În decembrie 2021 a fost numit în Adunarea Generală a Acționarilor a Societății Drumuri și Poduri SA, iar înainte de asta a mai fost Director Adjunct al Casei de Cultură a Studenților Sibiu, iar în 2011-2012 a ocupat funcția de director al Clubului Sportiv Municipal Sibiu. A fost și consilier județean.;
  • Luminiţa Zezeanu, tehnocrată apropiată de PSD. Aceasta a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării în perioada guvernelor PSD din intervalul 2017-2019, provenind din cadrul funcţionarilor din acest minister. Până de curând, Zezeanu era director la Direcţia Autoritate de Management POT Muntenia, conform Adevărul.;
  • Dumitru Virgil Orlandea – „specialist” cu diplomă de măiestrie sportivă. Acesta este membru al UNPR, fostul partid al lui Gabriel Oprea. A trecut și pe la PNG-ul lui Gigi Becali. Are o diplomă de „măiestrie sportivă” ceea ce-l califică, conform CV-ului oficial, să fie antrenor de fotbal. El și-a trecut în CV și faptul că poate să fie monitor de schi, o altă aptitudine importantă pentru energie!

Vezi și: Coaliția liberalo-useristă își impune locotenenții în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat

Numiri politice în MAI. Claudia Benchescu ocupă mai multe funcții în Consilii de Administrație

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Diana Șoșoacă – schimbare „serioasă” de planuri: nu mai candidează la...

Senatoarea Diana Șoșoacă, cunoscută pentru ieșirile ei controversate și pozițiile extrem de critice față de autorități, pare să fi făcut o altă "mutare strategică"...
Un fost poltist de frontiera, care facea contrabanda cu tigari peste Prut cu o lanseta, condamnat cu suspendare

Un fost polițist de frontieră, care făcea contrabandă cu țigări peste...

Instanța de la Judecătoria Târgu Bujor s-a pronunțat în dosarul fostului polițist de frontieră Neculai Graur, de la IJPF Galați, condamnându-l la 2 ani...