Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii vrea majorarea salariului minim cu rata inflației

Publicat: 23 nov. 2020, 15:31, de Cezar Amariei, în Finanțe , ? cititori
Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii vrea majorarea salariului minim cu rata inflației

Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) ar fi de acord cu o majorare a salariului minim la nivelul inflației din acest an. Ar fi vorba de 2,2%, de la începutul anului. Concret, 49 lei în plus. Măsura este însă puțin probabil să fie și pe placul sindicatelor.

Mâine dimineaţă (marţi, n.r.) avem o întâlnire a Consiliului Naţional tripartit la nivelul Guvernului cu preşedinţii patronatelor şi sindicatelor. Se discută. Nu s-a luat nicio decizie în acest sens”, a spus luni Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, cu ocazia unei  conferinţe de presă organizate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Jianu consider că este normal să fie acoperită pierderea puterii de cumpărare, chiar dacă măsura ar fi adoptată în pandemie.


Vineri am avut Convenţia Naţională (Convenţia Naţională a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România) şi am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela să fim de acord cu o creştere care să acopere rata inflaţiei, adică 2,2%. Este normal să fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuală pierdere de putere de cumpărare din partea angajaţilor. Nu putem fi de acord cu o creştere aşa cum este ea propusă de către sindicate pentru că, în acest moment, economia României nu are capacitatea să plătească noi creşteri de salarii”, a subliniat Jianu.

Acesta a arătat că este vorba de o decizie cu consecințe în lanț, în condițiile în care grila salarială într-o companie, într-o instituţie publică a statului se bazează pe salariul minim. Apoi, acest tip de venit stă la baza calculări amenzilor.

De mult prea mult timp nu avem un mecanism de stabilire a acestui salariu minim pe economie. El este supus arbitrariului. Vine un Guvern şi spune: Eu îl văd în felul acesta. Vine un Guvern şi are un alt tip de gândire. El, însă, trebuie să meargă pe tot ceea ce înseamnă acoperirea inflaţiei, pe ceea ce înseamnă productivitatea muncii, pe ceea ce înseamnă creşterea sau descreşterea economică pentru că nu poţi să te comporţi la fel când ai descreştere economică sau când eşti într-o criză. Şi trebuie să existe formule matematice”, a mai spus Jianu.

La valoarea actuală, de 2.230 lei minim brut lunar, ar fi vorba de o creștere cu 49 de lei, în vreme ce mai multe variante de lucru vehiculate sunt între 100 și 150 de lei/ lunar. Premierul Ludovic Orban a evitat să avanseze o cifră dar a arătat că există intenția reglementării acestui tip de venit, inclusiv la nivel european.