Consiliului Investitorilor Străini: Măsura ce poate crește dezvoltarea economică a României de 4,5 ori până în anul 2040

Publicat: 04 feb. 2022, 13:40, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Consiliului Investitorilor Străini: Măsura ce poate crește dezvoltarea economică a României de 4,5 ori până în anul 2040

Încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040, susțin reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini. Declarația a fost făcută vineri, la întâlnirea dintre reprezentanții organizației și prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. 

Participanții au subliniat importanța investițiilor pentru redresarea economiei și nevoia de a stimula investițiile străine, care sunt o componentă cheie a creșterii economice.

Salut inițiativele Consiliului Investitorilor Străini și apreciez că suntem angajați în atingerea aceluiași scop: dezvoltarea si îmbunătățirea mediului de afaceri din România. Astfel de întâlniri contribuie la menținerea contactului permanent cu realitatea mediului de afaceri și implicit la evaluarea și calibrarea impactului unei modificări în legislație. Crearea unui astfel de cadru formal de consultare între Guvern și comunitatea de afaceri ne ajută în eforturile de a atrage în mod consecvent investițiile companiilor cu capital străin și ne așteptăm să aibă drept rezultat definitivarea unui proces legislativ previzibil și a unor politici publice bazate pe date, analize și studii de impact- elemente de bază pentru consolidarea unei relații de încredere cu investitorii”, a declarat premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă.

La rândul lor, reprezentanții investitorilor străini au arătat că încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040. În acest sens, a fost exprimată disponibilitatea de parteneriat pentru asigurarea unei direcții sustenabile orientată către beneficii pentru mediul social și guvernanță corporativă.

Totodată, a fost evidențiată nevoia ca investițiile străine din România sa aibă valoare adăugată, cu efect de multiplicare asupra antreprenorialului și mediului de afaceri.

Prim-ministrul a arătat, cu aceasta ocazie, că este nevoie de educarea și pregătirea antreprenorilor români. Pe de alta parte, programele educaționale trebuie sa fie adaptate cerințelor pieței forței de muncă, perspectivă inclusă în programul Romania Educată.

În privința predictibilității necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, premierul a dat asigurări că strategia fiscală pentru anul următor va fi anunțată încă din luna aprilie a acestui an.

Din perspectiva energiei, a fost menționată valoarea celor peste 20 miliarde de euro investiții străine în acest domeniu, fiind analizat impactul creșterii prețurilor atât asupra competitivității economice cât și asupra consumatorilor casnici. Investitorii au menționat nevoia unei legislații adecvate în domeniu, precum și a dezvoltării de noi investiții în sisteme de generare a energiei și a combustibilului alternativ, fiind necesare eforturi suplimentare pentru obținerea eficienței energetice.

Infrastructura digitală și un cadru legislativ favorabil conectivității au reprezentat, de asemenea, teme de dialog, în contextul în care unul dintre obiectivele din PNRR vizează dezvoltarea acesteia și depășirea decalajelor digitale dintre mediul urban și cel rural.