Ce conține vaccinul Johnson și ce reacții adverse are

V-ați vaccinat sau vă gândiți să o faceți cu vaccinul Janssen Johnson? E bine de știut ce conține acest vaccin și, pe lângă beneficii, care sunt posibilele efecte adverse, așa cum sunt prezentate în prospect.

Janssen este un vaccin care conține organisme modificate genetic, potrivit prospectului publicat pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANM). Momentan, Vaccinul Janssen se face într-o singură tranșă, neexistând, până acum, un rapel la această metodă de imunizare în fața Covid-19.

Substanța activă a vaccinului este adenovirusul tip 26 care codifică glicoproteina spike a SARS-CoV-2 (Ad26.COV2-S), nu mai puțin de 8,92 log10 unități infecțioase (U Inf.) în fiecare doză de 0,5 ml.
Potrivit prospectului, este produs în Linie de Celule PER.C6 TetR prin tehnologie ADN recombinant.

Celelalte componente (excipienți) sunt: 2-hidroxipropil-β-ciclodextrină (HBCD), acid citric monohidrat, etanol, acid clorhidric, polisorbat 80, clorură de sodiu, hidroxid de sodiu, citrat trisodic dihidrat și apă pentru preparate injectabile.

Reacțiile adverse posibile

Ca toate vaccinurile, COVID-19 Vaccine Janssen poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Majoritatea reacțiilor adverse apar în decurs de una sau două zile de la vaccinare.

Producătorul avertizează persoanele vaccinate să consulte medicul, dacă în decurs de trei săptămâni de la vaccinare, intervin următoarele simptome: dureri de cap severe sau persistente, vedere încețoșată, modificări ale stării mentale sau convulsii. De asemenea, persoanele vaccinate pot avea dificultăți la respirație, dureri în piept, umflare la nivelul picioarelor, dureri la nivelul picioarelor sau dureri abdominale persistente.

Pot apărea vânătăi neobișnuite pe piele sau apariția unor pete rotunde ca niște înțepături de ac, în afara locului de administrare a vaccinului.

De asemenea, sunt unele cazuri când pacienții se pot confrunta cu stări de leșin, modificări ale ritmului bătăilor inimii, dificultăți la respirație, umflare a buzelor, a feței sau a gâtului, urticarie sau erupție pe piele, greață sau vărsături, durere de stomac.

Foarte rar, (pot afecta până la 1 din 10.000 de persoane), pot apărea cheaguri de sânge, adesea în locuri neobișnuite (de exemplu, creier, ficat, intestin, splină), în asociere cu un număr mic de trombocite în sânge sau o inflamație gravă a nervilor, care poate provoca paralizie și dificultăți la respirație (sindrom Guillain-Barré (SGB), informează prospectul.

Citește și Ce conține vaccinul Pfizer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...