Controale RAR: Multe dintre vehiculele din trafic au probleme tehnice majore

În primele șase luni ale anului, Registrul Auto Român(RAR) a verificat în trafic,  din punct de vedere tehnic, aproximativ 38 de mii de vehicule, la nivelul întregii țări.

În urma verificărilor, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. 

Printre cele mai multe neconformități au fost constate următoarele abateri: instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%), emisiile poluante (24,32%), punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%), parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

Inspectorii RAR au constat probleme și la sistemul de frânare, dar și la direcție

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate de inspectorii RAR s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule.

Inspectorii au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule și 181 ITP-uri au fost anulate.

Cei care au rămas fără certificat de înmatriculare îl pot redobândi după inspecții amănunțite

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole